Непоказвани картини на художника Георги Баев се представят в изложба

На 24 септември от 18.00 часа в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще бъде открита експозиция с над 30 непоказвани до момента картини на един от най – магнетичните български творци – Георги Баев. Само дни след нейното гостуване в София, за цели три седмици изложбата ще радва бургазлии в родния град на твореца. Творбите, които ще бъдат показани са от колекцията на неговото семейство и представят цикъла „Бариери“, който Георги Баев рисува през 80-те години на XX век – безспорно най-силен и продуктивен период за автора. Ценителите на изящното изкуство ще имат възможността да видят целия цикъл съхранен и въздействащ, така сякаш могъщата четка на художника до преди малко е разказвала върху белия лист.

Георги Баев е роден в Бургас през 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.

През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти. Георги Баев е и почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус” – Виена, както и на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”. Носител е на наградата „Владимир Димитров — Майстора“, както и на много други национални и международни отличия.

На втория етаж на галерията, посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Графика на бургаски художници 1965-1985“, съдържаща творби от фонда на галерията.