Орешарски: Трябва да осигурим заетост на хората

Много неща свършихме за тези 100 дни, разбира се и много неща не сме свършили. Повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по-нормални срокове. Подчертавам, че има още какво да се работи по този въпрос. Нашата амбиция е следващата година по-скоро забавянето на ДДС трябва да бъде изключение, а не правило, както беше в последните години, това заяви в интервю за БНР премиерът Пламен Орешарски, цитира Агенция Кросс.

“От гледна точка на видимите неща, успяхме да направим няколко социални мерки. Разбирам, че те са недостатъчни, но това са горе-долу финансовите възможности на държавата в този момент. Успяхме да актуализираме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки. Но по-важното – да създадем предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси, и за превъртането на дълга, и за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Напреднахме и в тази посока. Разплатихме някои от тях, други ще се стремим да разплатим в съкратени срокове. Имаме доста мерки и в областта на здравеопазване, образование, но те на този етап не са толкова видими, отчете се министър-председателят.

Той изтъкна като положителни групата мерки, насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на една по-конкуретна политическа среда, също и няколко социални мерки.

Социалните политики са нещо добро, но най-добрата социална политика е да осигурим заетост на хората – сами да могат да се справят, а не да разчитат на помощта на държавата, която винаги е недостатъчна.

Приоритет в бюджета за догодина ще бъде защитата на уязвимите социални групи, каза Орешарски:

Фискалната картина продължава да бъде напрегната. Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Не можем да внесем качествен обрат в плащанията в държавата, но ще се опитаме да засилим защитата на най-уязвимите групи – пенсионери, хора с увреждания, подрастващите. Ще положим повече внимание за образованието, което е много важен сектор за социалното и икономическото развитие. Имаме намерение да въведем швейцарското правило. Ще подкрепим и временна заетост в усилията си да прокараме нови работни места. Да се откриват устойчиви работни места, а не временни. Бюджетният дефицит ще направим усилия да не нараства с повече от тази година, за да вървим към фискална консолидация, а не към разпускане на фиска, ще го държим под контрол във всички случаи. Давам си ясна сметка, че той не бива да бъде изпускан, защото ще платим скъпо след време за това, обясни Орешарски.

За Делян Пеевски премиерът посочи, че може би хората виждат, че решенията се вземат на заседанията на МС. Хубаво е да се дават примери, примерно решението за “Х” е взето въпреки мнението на кабинета. Другото е политиканстване. Кадровите решения не са най-добрият пример. Ако ми посочите обществени обсъждания за кадрови назначения в началото на 90-те г. може би ще отчета като грешка това, че повечето управленски решения не ги обсъждаме обществено. Това не е нормална практика. Не знам някъде в европейска страна да се обсъждат публично кадрови решения, камо ли в по-специални служби.