ГЕРБ дари нова апаратура за педиатричното отделение на МБАЛ-Бургас

Стомашно-чревна инструментална сонда за апаратура за ехографски изследвания вече функционира в Първо педиатрично отделение в МБАЛ-Бургас. Медицинската техника е дарена от ГЕРБ-Бургас и е на стойност около 8500 лв.

С новата придобивка вече може да се обхване изцяло диагностиката и заболяванията на коремните органи при деца.

„Чрез сондата се разширява обема на изследвания и при най-малките пациенти до 2-годишна възраст, и се спестява и рентгеново облъчване на част от децата в отделението”, обясни началникът на отделението д-р Силва Шивачева. С апаратурата се работи и в насока превенция от заболявания, могат да се установят аномалии и болести в ранна фаза.

Според статистиката инфекциите на пикочните пътища са най-често срещаните след дихателните. В педиатричното отделение в МБАЛ-Бургас всяка година се лекуват над 1500 деца.

„Разбрахме, че към вече наличната ехографска апаратура липсва тази инструментална сонда. Затова с колегите взехме решение да осигурим средства от партийната ни субсидия за закупуването й”, коментира водачът на групата народни представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. Той, заедно с депутатите д-р Галина Милева, Иван Вълков, Ивелина Василева, Диана Йорданова и общинския съветник д-р Антонио Душепеев на място се запознаха с работата на отделението от прокуриста на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски и д-р Силва Шивачева.