Ако и утре ГЕРБ провали заседанието, значи не иска вота

Ако утре ГЕРБ отново провали заседанието, очевидно, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание, смята шефът на Народното събрание Михаил Миков.

ГЕРБ могат да защитят внесения от тях вот на недоверие към правителството най-късно утре след днешната липса на кворум в Народното събрание. Ако и тогава депутатите от бившата управляваща партия не се явят и не изложат аргументите си, вотът ще отпадне автоматично, поясни пред журналисти Миков.

В Конституцията било записано, че най-тежката форма на парламентарен контрол – каквато е вотът на недоверие, се реализира от 3 до 7 дни след внасянето в парламента, а утре изтича седмият ден.

На въпрос дали в парламентарната практика се е случвало подобно нещо – вносителят на вот на недоверие да не се регистрира за участие в заседанието, Миков заяви, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си. „Всеки сам избира собственото си поведение”, коментира той, цитиран от actualno.com

“Аз не викам никой. Хората са изпратили народните представители в Народното събрание, за да участват в неговата работа. Не е ангажимент на председателя да ги събира”, коментира той по отношение на депутатите от “Атака”.

По повод коментара на ГЕРБ, че управляващите са заложник на партията на Сидеров Миков заяви: “Това не е тълкувание, това е оправдание и едно твърдение, което от дълго време се тиражира”.

„Днес се видя, че ГЕРБ не искат да се разглежда, да се дискутира вотът на недоверие към правителството, така, както е внесен и по тази тема. Очевидно те сами са разбрали, че са сгрешили и така деликатно се измъкват от ситуацията”, каза още Миков.