СС на ООН прие резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за унищожаването на химическото оръжие в Сирия. С нея беше утвърден и планът за конкретни действия, приет по-рано в Хага от Организацията за забрана на химическите оръжия. След гласуването в Ню Йорк американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров предупредиха, че резолюцията трябва да се спазва както от сирийското правителство, така и от опозицията, предаде бнт. Българският външен министър посочи, че случилото се в ООН през тази седмица го кара да бъде оптимист за мирния изход от конфликта.

След пет дни на почти денонощни политически совалки, дългоочакваната реакция на Съвета за сигурност на ООН е вече факт, а американският държавен секетар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров направиха приемането на резолюцията възможно, след като се договориха за нейното съдържание.

Исторически и безпрецедентен пробив, постигнат с много дипломация – така световните лидери в Ню Йорк определиха постигнатото споразумение между САЩ и Русия по текста на резолюцията за унищожаване на химическите оръжия в Сирия.

Ще бъде ли насрочена и дата за Женева 2 – новата мирна конференция за Сирия – това до късно снощи се очакваше да стане ясно от срещата в ООН на петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност – Франция, Великобритания, Русия, Китай и САЩ, с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и международния посредник за Сирия Лахдар Брахими. Неофициално се заговори, че е възможно насрочване в средата на ноември.

Малко преди това в разговор с българския външен министър Кристиан Вигенин, Лахдар Брахими заяви, че никой вече не поставя под съмнение насрочването на тази конференция, но все още има разични мнения как точно тя да бъде организирана – дали първо да се определи дата и след това да се подготви всико по нея или обратно.

“Наистина решението е трудно, защото, както и той каза, има риск ако обявим дата и не успеем да подготвим всичко, ще разочароваме милионите сирийци, които очакват най-после мирът да се върне в страната им. Но пък това може да се окаже мотивиращо за постигане на по-бърз резултат”, коментира Вигенин.

При всички случаи с постигнатото в рамките на 68-та сесия на ООН за резолюцията на СС и подготовката на Женева 2 , организацията поема отново водеща роля и именно от г-н Брахими, като международен посредник за Сирия, се очакват следващите резултати, подчерта Вигенин. Той увери Брахими, че България е готова да подкрепи неговите усилия и посочи, че страната ни има опит в процесите на демократичен преход.

“Тоест именно там България може да намери своето място и да помогне, когато вече първоначалните договорености са направени. Искам да подчертая, че за България това развитие сега е изключително важно, защото ние сме близо до този регион, усещаме осезаемо колко е важно да има мир в Сирия”, заяви Вигенин.

В кулоарите на ООН Брахими поздрави руският външен министър за постиганото споразумение по резолюцията, а минути след това с Лавров за кратко се видя и Вигенин.

На официална вечеря Съединени щати Европа, в която участва и Българският външен министър, американският държавен секетар Джон Кери разказа на европейските си колеги подробности за преговорите си с Лавров, но отново посочи, че Вашингтон не отменя заплахата за използване на сила срещу Сирия, въпреки че тя няма да се упоменава в текста на резолюцията.

Темата Сирия бе в основата и на разговора между Кристиан Вигенин и кувейтския външен министър. Те обсъдиха и възможностите за разширяванена на икономическите отношени между двете страни и провеждане на бизнес форум. Вигенин получи и покана да посети в скоро време държавата Кувейт, съобщава КРОСС.