Предвиждат повече пари за майките

Социални мерки за майките, пенсионерите и работещите бедни готвят управляващите в следващите месеци. Майчинството за дете от 1 до 2 години най-вероятно ще се увеличи от 310 на 340 лв. от 1 януари 2014 г. В същите параметри ще скочи и минималната работна заплата.

За най-бедните пенсионери се предвиждат коледни добавки, а увеличението на всички пенсии от юли догодина ще бъде в рамките на 2,5-3%. “Надяваме се обезщетението за отглеждане на дете да достигне 340 лв. от 1 януари”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Враца.

Една от първите мерки на кабинета „Орешарски” след избирането му беше повишение на втората година майчинство от 290 лв. на 310 лв. Все още обаче не е ясно колко ще струва мярката на хазната. Въпреки че няма съгласие между работодатели и синдикати, управляващите най-вероятно ще вдигнат минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари, потвърди Станишев.

Догодина със сигурност ще се приложи златното швейцарско правило, което ще вдигне пенсиите с 2,5-3%, съобщи пък финансовият министър Петър Чобанов. Така пенсиите трябва да се увеличат от 1 юли с 50% от ръста на средния осигурителен доход плюс 50% от ръста на инфлацията през предходната година. Заради очакваната ниска инфлация през 2013 г. обаче има вариант правилото да се промени, така че да обхване 75% от ръста на осигурителния доход плюс 25% от ръста на инфлацията. Очаква се осигурителният доход т.г. да нарасне средно с около 5%. Само най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки, за каквито ще настоява левицата. Точните параметри обаче още не са ясни, предаде Paradraff.net

1 коментар

  1. Поправка – майчинството беше 240 лв, не 290 лв.
    "Една от първите мерки на кабинета „Орешарски” след избирането му беше повишение на втората година майчинство от 290 лв. на 310 лв"