Скритото богатство на Садам: Непотърсени €20 милиарда на летище в Москва?

Скрито ли е богатството на Садам Хюсеин в склад на летище в Москва? Шест години е неразгадана мистерията около непотърсени €20 милиарда в митнически склад на летище “Шереметиево”.

Карго пратка с €20 милиарда каца на летище в Москва преди 6 години и до ден днешен това състояние не е потърсено от никой, което поражда множество спекулации, че става въпрос за богатството на Садам Хюсеин. Пратката, която е под засилена охрана, е пристигнала в 200 дървени палета, всеки с по €100 милиона в него. Руските митници няколко пъти са отправяли призив собственика на пратката да се представи, но до този момент няма резултат.

“Възможно е това да са парите на Садам Хюсеин”, споделя анонимен източник от разузнаването пред руския “Московский комсомолец”. Планината от пари е съставена от банкноти по €100 и е пристигнала на летище Шереметиево в Москва с полет от Франкфурт на 7 август 2007. До ден днешен състоянието не е потърсено.

Според руски източници, местните власти са се провалили при установяването на самоличността на собственика на парите. Странното е, че пратката е пристигнала без споменаване на получател.

Защо богатството на Садам е било пратено от Германия към Русия четири години след неговото падане и осем месеца след екзекуцията му засега не е ясно, но това не е единствената теория за произхода на тези пари.

Твърди се, че иракският диктатор е прехвърлил £7.5 милиарда в дипломатически куфари в Москва, преди да бъде свален от власт, което е малка част от състоянието с което е разполагал.

Източникът на руския вестник допълва, че има и други версии за това богатство. Според него, то може да е собственост на Муамар Кадафи, но не се изключват и други варианти: “Другата възможно версия е, че това са пари на руската мафия или на корумпирани официални лица, като и за двете страни е станало прекалено опасно да предявят претенции към товара. Това е огромна сума”.

Въпреки, че в списъка с пасажерите от въпросния полет не се споменава получател на пратката, се смята, че това е 45-годишният Фарзин Куруриан Мотлаг. Според неговия паспорт той е иранец, но руските митници и други служби не потвърждават, че то й е собственика на пратката. До този момент той не е се е появил да потвърди, че е собственик на парите.

Публикации в руските медии от миналата вечер предполагат, че парите са били предназначени за неизвестна фондация, наречена “Светът на добрите хора”, въпреки, че седалището й е в Украйна, а крайната точка на богатството е била Русия.

Директорът на фондацията, Александър Шипилов, е един от множеството, които са се опитали да убедят руските власти, че пратката е за него. При евентуален успех той би се превърнал в по-богат от Роман Абрамович, чието състояние се оценява на £9 милиарда. Твърди се, че благотворителната организация е предложила хонорар от €2 милиарда на адвокати, за да спечелят случая, но мастити московски адвокати са отказали.

Вадим Лялин, експерт по митнически въпроси, споделя: “Изпращачът, не е посочил получател, а това се среща много рядко. Предполага се, че има нещо нередно с паричните средства. Със сигурност някой е предявил претенции още в началото, но не е ясно кой точно е съобщил, че е собственик на пратката. Нещо се е объркало и “Господин Х” не е получил каргото. След множество провали се появи и действието от име на фондация. Това е добре позната практика за пране на пари.”

Руското правителство все още не е конфискувало парите. Лялин допълва: “Дотук става ясно, че няма законови основания за конфискуване на имуществото. Собственикът на парите е назован писмено. Парите са истински и са трансферирани от германска банка.” Смята се, че това е “Дойче Банк Груп”, но няма официално потвърждение. “Митниците искат собственика на пратката да се яви лично. Те искат да са сигурни, че той е жив и че не става въпрос за измама.”, допълва Лялин.

Фарзин Куруриан Мотлаг (известен още като Фарзин Али Карориян Мутлаг), който през 2010 беше обвинен като “мозъка” за опита за кражба на $14 милиарда от Централната банка в Абу Даби, чрез използване на фалшиви документи – не се е появил в Москва да си прибере товара. Смята се, че е избягал в Иран за да избегне съдебно преследване в ОАЕ. Не е ясно дали има връзка между случаите в Москва и Абу Даби, но при всички случаи руските власти са пресекли неговите опити да действа чрез посредници.

Запознат със ситуацията източник казва пред “Московский комсомолец”, че множество групи са предявили претенции към пратката, като всички те са под ръководството на Мотлаг: “Те включват криминално проявени хора, чеченски групировки и украински гангстери.”

Източникът от разузнаването допълва, че Молтаг “вероятно е човек, който е загубил контрол върху това богатство, докато е работил за сенчести интереси, свързани с някой диктатор, корумпирано официално лице или голяма мафиотска организация. Може би никога няма да узнаем на кого принадлежат тези пари.”, пише КРОСС.