Безплатни кардиологични прегледи и консултации в МБАЛ „Черноморска – Бургас”

Безплатни кардиологични прегледи и консултации започват от утре, 1 октомври в МБАЛ „Черноморска – Бургас” в комплекс „Меден рудник”. Те ще се извършват всеки ден, в рамките на две седмици.

Петимата специалисти от „Кардиологично отделение със сектор Инвазивна кардиология” ще приемат пациенти след предварително запазен час на регистратурата на болницата, на телефон 056/ 707 606. Лекарите ще работят с граждани всеки ден от  9.30 до 11.30 часа до 15 октомври, включително.

„Статистиката сочи, че над 60 на сто от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Хората трябва да бъдат добре информирани за рисковете и възможностите за превенция на сърцето, част от нея са профилактичните прегледи. В световен мащаб ръстът на сърдечно-съдовите заболявания започва да се овладява, благодарение на честото посещаване на профилактични прегледи и дългосрочното проследяване на състоянието на пациентите”, коментира д-р Кристиян Костов – началник на Кардиологичното отделение в МБАЛ „Черноморска – Бургас” .

Кардиологичните заболявания при хора, попадащи в рисковите групи  /хронично болни, хипертоници, с наднормено тегло, подложени на стрес, консумиращи мазни храни, активни пушачи, на възраст над 50 години и др./, обикновено се изострят в края на летния сезон.

Желателно е пациентите с поставена диагноза да носят цялата налична медицинска документация.