В Бургас учредяват Съвет за тристранно сътрудничество към Инспекцията по труда

За първи път в страната ще бъде учреден Съвет за тристранно сътрудничество на регионална ниво. В него влизат Дирекция “Инспекция по труда – Бургас”, двете синдикални организации КТ „Подкрепа” и КНСБ, представители на работодатели.

„Целта е да се  скъси дистанцията с Инспекцията по труда. Съветът ще разглежда казуси, свързани с трудовите отношения, безопасността на труда, общественото и здравното осигуряване. Моята идея е синдикатите да участват в проверките  на Инспекцията, защото по Кодекса на труда засега имаме само сигнални функции”, каза председателят на КТ „Подкрепа” в Бургас, чиято е идеята за създаване на Съвета.

Съветът  за тристранно сътрудничество ще бъде учреден в сряда (2 октомври), от 11:00 часа, в сградата на Инспекцията по труда (ул. Шейново” №24, ет.4). На подписването ще присъстват началникът на Инспекцията – Павлин Васков, председателят на КТ „Подкрепа” в Бургас – Иван Костадинов, Здравко Тошков от КНСБ, Видка Вълчева представител на  Търговско – индустриална камара – Бургас и Цанко Иванов – председател на  Търговско – промишлена палата  в Бургас. Утре ще бъде приет и проект за правилник за работа на съвета.