Изложбата “В началото бе рисунката” – вече национална

Открито е третото издание на изложбата “В началото бе рисунката”.

Седемдесет и три произведения в областта на рисунката приютиха стените на фоайето в НЧ “Просвета 1888″. По идея на Нели Тодорова тридесет и четири художника от страната превърнаха изложбата в национална.

Изложба, спирка по пътя на изкуството, където ще стане дума за Началото – онова съкровено  начало на порива, слят със сърцевината на молива, на движещата енергия отвъд мисълта, на бъдещото на всеки художник т.н.”Мое творчество”. Начало, което никога не ще узнае края си!

“В началото бе рисунката” е от изложбите, които са една изключителна и специална изява за българския художник – рисувач, “изчистена” от комерсиализма и мигновеното консумиране на продуктите на форми и съвременни течения в различните стилове и жанрове. Искреността и “голото” его на автора отварят тези най – съкровени светове у зрителя и намират пътя до неговата сетивност.  Линията носи посланията на преживяното, а опитът – майсторство и финес!

Проявата е на път да се превърне в национален културен продукт, провеждащ се традиционно в Поморие. В концепцията ú е застъпен синтезът на поезията и рисуването, като знак на душевната близост поет – художник, художник – поет. Поетичната изява във вечерта на откриването, бе проекта “Морето ни свързва”, изпълнен от любимото на бургазлии поетично трио: Мина Кръстева, Светла Гунчева – от Бургас и Тома Троев – от Поморие. Прекрасните им изпълнения подсилиха посланията на двете изкуства, отправени към многобройната публика, останала вярна на изкуството, въпреки студената октомврийска вечер.

Рисунките, които издават високия клас и отговорност към творчеството на авторите, са дело на:  Албена Попова, Веско Велев, Георги Миленов, Георги Сотиров, Георги Скумов, Дарина Гильова, Дарина Илиева, Димитър Витанов, Драгой Каталиев, Добромир Овчаров, Емилия Николова, Жорж Трак, Жоро Димитров, Иван Русев, Йордан Маринов, Кунка Бакалова, Маргарита Джарова, Матей Матеев, Мариета Конова, Мехмед Сали, Милчо Талев, Мирела Караджова, Момчил Николов,  Нели Тодорова, Ненчо Русев, Никола Гулев, Румен Нечев, Петко Жеков, Станко Димитранов, Тина Хамзе, Трендафил Стефанов, Христина Герова, Янко Василев и Ясен Иванчев.

Третото издание на изложбата е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019г., като символ на изграждане на приятелски мост за един по – добър културен климат, създаван по един достоен начин.

Експозицията може да бъде разгледана до 15 октомври 2013г.

Снимки от откриването вижте тук