Майдън Сакаджиев: В момента не е целесъобразно да се премести ИАРА

В момента не е целесъобразно да се премести ИАРА, заяви за Радио „Фокус” – Бургас изпълнителният директор на Агенцията, Майдън Сакаджиев. По думите на Сакаджиев, самото решение за преместването на седалището на Агенцията в морския град, е било нецелесъобразен акт. „След многобройни разговори с представители на ЕК, браншовите организации и рибарите и експертите се стигна до решение, че в момента не е ефективно преместването, тъй като всички институции са съсредоточени в София, а във връзка с приключването на ОП „Рибарство” 2007-2013 г. и подготовката на новия програмен период 2014-2020 г., това на практика е невъзможно и ще блокира работата на Агенцията”, разясни Сакаджиев.

До 20 октомври се приемат предложения от всички браншови организации и сдружения за промени в Закона за рибарството и аквакултурите, където ще бъде сменено и седалището на агенцията от Бургас отново в столицата. По думите на Сакаджиев, Държавната инспекция по рибарство, която е съществувала преди Агенцията до 2000 г., е била в София, с клон в Бургас и в областните град.

Проведена анонимна анкета сред 108 служители на централното управление и в секторите в страната е показала, че само 21 са изразили съгласие Агенцията да промени седалището си в друг град и едва 9 от тях са посочили Бургас. „МЗХ е в София. Ние сме второстепенен разпоредител и сме подчинени на министъра на земеделието и храните и е нормално всяка седмица по 2-3 пъти да имаме срещи с министъра, с ресорния зам.-министър”, каза още Сакаджиев като допълни, че в момента в бюджета на Агенцията няма пари за нейното преместване. „Имаме и междуведомствени комисии между 3-4 министерства, ако седалището е в Бургас, тези комисии трябва да спрат да работят”, категоричен бе той.

Относно доводите в писмото на кмета на Бургас Димитър Николов до министъра на земеделието и храните за преразглеждане на отказа за преместване на ИАРА, като това, че 70% от националния улов на риба е в област Бургас и др., Сакаджиев заяви, че това изобщо не е основание. „Ако е основание това, да преместим централно управление на „Гранична полиция” на границата с държава, която не е членка на ЕС, защото там най-много нарушители ще има”, посочи изп. директор на ИАРА.

2 Отзиви

  1. Анонимен

    Ехооо,а кога ще е целесъобразно да се премести Агенцията?Нали трябва да се постави началото на птословутата децентрализация?!Шушумига такава!

  2. Анонимен

    Как искате да кажат "да" хората в София на преместването на Агенцията след като те са софиянци и не искат да си загубят хляба?!Кмете,дерзай и изтъкни този довод за статистиката пред мухлата!
    Ами и Гранична полиция ще преместят.Мръсни комунисти,вън от държавата!