Обсъдиха обходите край Ахелой и Поморие. Как, кога и с колко ще обезщетяват засегнатите? /видео/

В заседателната зала на община Поморие се състоя обществено обсъждане на подробен устройствен план – парцеларен план за обекти: Път І-9 Слънчев бряг – Бургас, участък: „Обход на Ахелой“ от км 207+500 до км 212+233,06 и път І-9 Слънчев бряг – Бургас, участък: „Обход на гр.Поморие“ от км 217+000 до км 222+849,41;

За съжаление малко бяха присъстващите, чиито имоти са засегнати в землищата на Ахелой и Поморие.
В дискусията участваха инж. Диана Манева и инж. Калайджиев, експерти от Агенция “Пътна инфраструктура”.

За обхода на Поморие все още няма процедура по Закона за опазване на околната среда, стана ясно от срещата с експертите на АПИ..

Двата парцеларни плана са обявени преди 1 година, напомни инж. Диана Манева и сподели, че в съответния срок за обхода на Ахелой са постъпили 5 жалби, а за обхода на Поморие 1 жалба.
Обходът на Ахелой засяха поземлен и горски фонд. Засягайки поземлен фонд от картата на възстановената собственост не засяга имоти на населеното място, за които някои са провели процедура по промяна на предназначение. Тази процедура е визирана в Закона за опазване на земеделската земя.
Агенция „Пътна инфраструктура” ще заплати онези имоти като урегулирани, ако засегнатото лице представи решение на комисията по земята за промяна на предназначението. Ако някой е извършил процедурата и е спрял на етап „решение на комисията по земята за утвърждаване на площадка” АПИ няма как да ги плати като уреголирани поземлени имоти, защото процедурата не е приключила.

„Може да се окаже, че сте дали много пари за такси, но ще получите много по-малко обезщетение, ако процедурата не е приключила, защото закона е такъв”, заяви представителката на АПИ.

От къде ще минава земеделската техника, попитаха някои от присъстващите. Зам. кметът Кунчо Гайдов сподели, че при първоначалния вариант на пътя не бе включен този важен въпрос. Община Поморие многократно е отправила до АПИ този въпрос, но никой не е отговорил.

Как и с колко ще бъдат обезщетени засегнатите лица? Колко време ще продължат процедурите по обезщетяването и кога ще започне строителството на обходите край Ахелой и Поморие, може да научите от видеозаписа по-горе в тази статия!

7 Отзиви

  1. Анонимен

    Толкова калпаво направен новия път от Поморие до Сарафово,че нямам думи.Асфалтът най-вероятно е второ качество,голямо разминаване между пластовете,големи кръпки.Къде е инспекцията да се самосезира?

  2. Братчеда Лари

    Гарантирано от ГРОБ!

  3. интересно, че всичките обсъждания на въпросите са изрязани, госпожата тръгна да търси входящите номера по исканията за осигуряване на достъп на земеделската техника до землищата и не се разбра какво стана , изрязвате спорните обсъждания и скривате неудобна информация

    • Константин Златаров

      Вие изобщо разбрахте ли нещо от това обкъждане? Нищо не е изрязано от заснетия видеозапис. Всичко е 1:1. Не са заснети разговорите на ухо след експозето на представителката от АПИ, но явно не сте забелязали, че след това нямаше кой да снима.

  4. Анонимен

    Пряко по РМ ТВ не се ли излъчваше това обсъждане?

  5. Няма ли начин да се пост-ва тази обходна карта(и)?

  6. Не виждам какво има да се обсъжда и то публично и с такава разгласа, при положение, че става дума за частни имоти !? Относно как, кога и с колко е въпрос на преговори, но обществото това не го засяга и не му е дневен ред. АПИ и всички държавни институции трябва да полагат нужното за обществото, а то е заобиколен път, а не как и колко ще платят за да няма жертви вбъдеще на това натоварено трасе.