Задържаха кораб с имигранти край Калиакра

Плавателен съд с незаконни имигранти е задържан тази сутрин край нос Калиакра. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.
Гранична полиция е установила, че на борда му освен екипажа има 22 души, които твърдят, че са от Афганистан и са бежанци, а целта им е да достигнат румънския бряг.
Корабът е турски и е пътувал в международни води в Черно море от Турция към Румъния. Малко след 10.00 часа Интегрираната система за наблюдение на морската ни граница засича, че в района на Шабла корабът навлиза в български териториални води. Незабавно катери на Гранична полиция се насочват към него. Установен е контакт с екипажа, като негови представители обяснили, че повреда ги е принудила да навлязат в български води, за да търсят удобно място за акостиране.
Първоначално е имало идея корабът да бъде върнат в пристанището в Бургас или на това в Шабла. Граничните полицаи, обаче, установили, че наистина има повреда в двигателя на гемията и е най-безопасно корабът да акостира на пристанището в Балчик. Очаква се това да се случи около 16.00 часа, след което нелегалните емигранти на борда и екипажът ще бъдат задържани./КРОСС/