Вие сте тук: Начало » Актуално » БСП и ГЕРБ с изравнени сили, Атака губи подкрепа

    БСП и ГЕРБ с изравнени сили, Атака губи подкрепа

    Институтът за модерна политика констатира в ново социологическо проучване, че ГЕРБ и БСП са изравнили сили – БСП събират 18,5, а ГЕРБ – 16,5 от гласовете на избирателите. Битката между тях е патова, ако не се намесят нови играчи, сочат данните на Института за модерна политика. Рязко е намаляло одобрението за Атака, която събира само 1,4 % от гласовете на гласуващите, предаде КРОСС.

    Точно както и останалите социологически агенции, провели изследвания през последните месеци, ИМП регистрира изненадващо масово одобрение за още несъществуваща политическа формация. Според анализаторите на ИМП несъздаденото още движение на Николай Бареков, което ще бъде официализирано през януари 2014, вече има натрупан достатъчно електорален потенциал, за да влезе в парламента, ако сега се проведат предсрочни избори. Избирателите са посочили, че в периода 21 септември – 28 септември са имали готовност да дадат на Николай Бареков и неговата формация толкова гласове, колкото и за Реформаторския блок – около 5 %. При това е важно да се отбележи, че Реформаторският блок е коалиционна политическа формация, в която са събрани стари и добре познати партии и движения.

    Четирима от всички анкетирани подкрепят протестите – около 41% от избирателската маса. Контрапротестите са подкрепени от всеки седми. Близо половината избиратели не подкрепят и двата протеста или не изявяват отношение към тях.

    От партиите в Реформаторския блок с най-високо одобрение се ползва ДСБ, а най-много отрицателни гласове акумулира движението на Меглена Кунева. Интересното е, че в негативната и в отрицателната скала движението на Николай Бареков има много по-добри стойности, отколкото партията на Кунева, ДСБ и СДС.

    Горе