В близко бъдеще се очаква наплив на южнокорейски туристи по нашите черноморски курорти

На 10. 10. 2013 г. /четвъртък/ в сградата на областна администрация – Бургас Областният управител на Бургаска област Павел Маринов прие  Негово превъзходителство Шин Менг-хо, посланик на Република Корея у нас на неговото първо протоколно посещение в Бургас по негово искане.

На срещата  присъстваха и заместник-областните управители на Бургаска област Евгени Врабчев и Юсеин Мехмед.

В обстановка на взаимно уважение, приятелство и делови тон представителите на двете страни обсъдиха широките възможности за задълбочаване и развитие на съвместното стопанско икономическо, туристическо и културно сътрудничество между Бургаска област и определени региони, корпорации и научни институти и звена от България и Република Корея. Солидна база за това през изминалите години са първоначалните инвестиции на корейските корпорации „Хюндай” и „Деу” в Свободната зона на Бургас.

Областният управител на Бургаска област Павел Маринов очерта големите възможности на Бургаска област за развитие на сътрудничеството с Република Корея в областта на туризма, корабостроенето, технологичните иновации в сферата на индустриалната химия, технологиите и изследванията на морската вода, екология и други важни отрасли представляващи взаимен интерес. Павел Маринов посочи конкретните преимущества на Бургас и региона за обновяване на връзките с Република Корея като наличие на технологичен университет и научни звена за създаване на взаимни образователни и научни  проекти на базата на съществуващите договорености между Българска академия на науките и Корейския институт за наука и технологии.

Негово превъзходителство Шин Менг-хо благодари за оказаното му внимание от българска страна и за пълното съдействие на българските власти. Той сподели удовлетворението си от големия интерес на корейския бизнес и особено на крупни корейски туристически фирми и туроператори към региона на Бургас и нашето Черноморие. Посланик Шин Менг-хо заяви, че очаква в близко бъдеще голям брой южнокорейски туристи да посетят нашите черноморски курорти и да се запознаят с прекрасните условия за отдих, които предоставя България. На срещата бяха очертани и  конкретни параметри за създаване на общи инвестиционни форуми и съвместни индустриални експозиции, както и за по-активното привличане на корейски инвеститори в съществуващите индустриални зони в Бургаска област, както и по-специално технологично сътрудничество  в областта на корабостроенето и корабния инженеринг.

Областния управител Павел Маринов благодари на г-н посланика за проявения интерес към Бургаска  област и му пожела ползотворна работа за развитие на взаимноизгодното сътрудничество през наскоро започналия му мандат. В знак на уважение двете страни си размениха подаръци като си пожелаха нови срещи и бъдеща ползотворна работа за развитие на сътрудничеството между България и Република Корея.