Анорексия уби млада фелдшерка

Историята на младата жена от Айтос е достойна за филм на ужасите или документален филм за фашистки концлагер. И колкото и да е жалко, през 21 век все още хора умират по толкова мъчителен и нелеп начин.

Лекарите в Бургас остава потресени от гледката, на която стават свидетели и споделят, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия. Таня умира, тежейки едва 18 килограма, буквално кожа и кости, не може да се движи, черният дроб, панкреасът и други важни органи вече не функционират.

Желанието на младата фелдшерка да бъде слаба и здрава буквално я вкарва в гроба. Последните мигове на Таня са наистина мъчителни, но тя все пак вярва, че ще се оправи. До последно лекарите се борят за живота й, захранват я със специални добавки за недоносени бебета – една лъжичка на ден (40 грама), постоянно й се вливат системи с цел укрепване на организма, но за съжаление без резултат.

Случаят на Таня влиза в медицинските доклади и дори и в медицинската литература като уникален.

Какво кара едно младо момиче да падне в пропастта, която я вкарва в клопката на анорексията?

Всичко започва, когато майката на Таня решава да започне да спазва най-модерните американски диети и налага на децата си Таня и малкият Стоян (10 години), също да се подложат на тях. Семейството смята, че с помощта на лечебен глад ще се изцери от разни болежки като гастрит и косопад. Скоро Таня спира да ходи на работа, отслабва драстично и след още серия експерименти със здравето и живота си изпада в кома и след два дни издъхва.

Аутопсията на младата жена хвърля лекарите в шок и ужас – всички вътрешни органи на доскоро красивата и усмихната фелдшерка са атрофирали. Братчето й, Стоян също е засегнато от фанатичните идеи на майка си. Момчето е прието в болница, но продължава да твърди, че „лечебният глад” му е помогнал да се справи с трета сливица и нощно напикаване. На 10 години детето тежи едва 25 килограма и гордо казва, че от 3 години „спазва лечебен глад”.

След като властите разкриват какво се случва детето, то бива отнето от „загрижената” си майка и е прието в болница за се лекува от „лечението”, пише Kross.bg