Орешарски: Проектобюджетът за следващата година е готов

Проектобюджетът за следващата година е готов като конструкция. Това обяви пред bTV министър-председателят Пламен Орешарски.

Като обща конструкция е готов. Коментарите по отделните цифри продължават. В оставащите до края на октомври дни ще се направят дискусии и със социалните партньори, и с отделни гилдии, посочи той.

По думите му ключовите цели в бюджета за следващата година са две – насърчаване на икономическия растеж и по-висока социална защита на най-уязвимите групи.

Имаме амбицията да подобрим работата на сектор „здравеопазване”. Имаме иновативни политики в сектора на образованието, като ще наблегнем повече на професионалното обучение. Видимо е, че учениците и студентите ни изостават в практическата подготовка, обясни премиерът.

Орешарски каза още, че няма особени изненади по изпълнението на бюджета за тази година. То вървяло с известно изоставане под плановете, „но ние така го заварихме”, уточни той.

Още с встъпването си в длъжност министър Чобанов обяви, че се очаква събираемостта да е по-ниска. Това бе и част от мотивите да се актуализира бюджетът. Работим така, е да минимизираме неизпълнението. Дефицитът в актуализирания вариант е до 2%. Нямам основания да твърдя, че няма да го изпълним, подчерта Орешарски.

По отношение на протестите срещу кабинета му, министър-председателят заяви, че те може и да подобряват работата, но има и негативни страни за бизнес климата и инвестициите. Протестите не засягат само кабинета, а цялостното развитие на страната. Създава се усещане за нестабилност, което е задръжка за инвеститорите, каза още министър-председателят.

Не е важно дали ще изкарам целия си мандат. Важното е кабинетът да работи. Ако имам затруднения, сам ще предложа мандатът да се прекрати. Засега обаче съм, оптимистично настроен, каза още Пламен Орешарски.

Според него най-важното нещо е министрите му да работят в екип, цитира Kross.bg