ГЕРБ-Бургас: Институциите не работят

„Държавната и институциите се намират в тотална криза, те не работят заради сегашните управляващи от Тройната коалиция. Ситуацията в Народното събрание е безпрецедентна – всяка сутрин преди заседание гадаем дали ще се събере форум. В парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, на която съм член, освен ратификации, не сме разглеждали никакви законопроекти. Това е показателно за липсата на каквато и да е работа от страна на правителството”. Това заяви областният лидер на ГЕРБ и народен представител Димитър Бойчев по време на пресконференция днес в централата на партията в Бургас. В нея  участие взеха още Ивелина Василева и Диана Йорданова.

Димитър Бойчев коментира поредните действия от страна на управляващите, които са пример за чист популизъм. „Особено актуална е темата за съкращенията в държавната администрация с обявените 10%, повече от любопитна е ситуацията във ВиК-Бургас. По време на управлението на ГЕРБ бордовете на директорите бяха намалени навсякъде, а сега този на ВиК-Бургас се увеличи от трима на пет човека. Това са фактите, с които се показва пълно противоречие между говорене и действия”.

Областният лидер на ГЕРБ-Бургас сподели и скандална информация, свързана с Министерството на образованието. „Негов служител сподели в ефира на една медия, че е абсолютно нормална практика да се предложи на всички 28 регионални директори на инспекторати обезщетение с шест заплати, за да си подадат оставките. Не е нормално подобно поведение и не съм съгласен по този начин да се харчат парите на данъкоплатците”, заяви Бойчев.

Ивелина Василева сподели, че новият вот на недоверие е логично продължение на първия и касае провала на правителството в областта на политиките за регионално развитие и инфраструктура. „С обособяването на Министерство на инвестиционното проектиране бе постигнато провал на усвояване на средства от ЕС, липса на визия по отношение на политиката за въвеждане мерки за енергийна ефективност, липса на яснота за големите пътни проекти. Провалът е свързан и с приемането на реформите и стратегия във ВиК сектора – нищо не се прави за него.  Провал е и отхвърлянето от страна на ЕК на двете подадени апликационни форми за проектите за тунела под Шипка и западната тангента на околовръстното шосе на София. Това е прецедент в историята на страната ни, Комисията отказва дори да ги разгледа. А г-жа Зинаида Златанова отбеляза, че това е просто дребен технически детайл”.

Диана Йорданова, която е член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси коментира, че бюджетните приходи през юли и август бележат сериозен спад и това поражда въпроса как ще бъде изпълнена приходната част на бюджета през 2014 г. при заложен ръст от 1,2 млрд лв. „С тях ще се покрият главно социални дейности и обещания, давани по време на предизборната кампания. Тече и подготовка за много сериозен държавен дълг в размер на 5 млрд. лв.

С най-голям обществен ефект са промените в Закона за акциза, които предвиждат 17-процентно увеличение на цената на метана за гориво. Най-съществена промяна се прави и в Закона за местни данъци и такси и по-конкретно данък „автомобили”. С него ще се засегнат над 1 млн. собственици на стари автомобили, които са с дата на производство преди 2000 г., ще трябва да плащат двоен данък.

Тя сподели още че готвените промени при такса „Смет” от 2015 г. ще доведат до хаос в общините и се влиза в противоречие с широко популистките обещания на управляващите за децентрализацията им.