Йорданка Фандъкова – кмет на годината

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е носителят на наградата “Кмет на годината 2013”. Призовете в първото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, бяха връчени на тържествена церемония в курортен комплекс Албена, където в момента се провежда деветата годишна среща на местните власти.

Отличия от конкурса “Кмет на годината” получиха градоначалниците на Бургас, Разлог, Шумен, Велико Търново, Добрич, Крумовград, Разград, Стара Загора и Неделино. Номинирани за спечелване на призовете в деветте категории на конкурса бяха всички 264 управници на общини в страната. Самите те имаха право да участват в гласуването, което определи победителите.

Кметът на Бургас Димитър Николов получи наградата в категорията “Успешно привличане на инвестиции”. Като първи в “Успешно усвояване на евросредства” градоначалниците поставиха кметът на Разлог Красимир Герчев.

Признанието “Благоустрояване на градска среда” заслужи кметът на Шумен Красимир Костов. Отличието в категорията “Развитие на туризма” бе връчено на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Добрич бе удостоен с наградата за “Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца”. Приза получи кметът на града Детелина Николова.

Вотът на градоначалниците постави кметът на Крумовград Себихан Мехмед на първо място в категорията “Опазване на природата”. Призът “Поддържане и развитие на спорта в града” бе отреден на Денчо Бояджиев, кмет на Разград.

Титлата “Кмет на гражданите” си поделиха управниците на Стара Загора и Неделино. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани.

Големите победители в първия по рода си конкурс “Кмет на годината” получиха специално изработени кристални статуетки, както и грамоти.

“За съжаление не можем да наградим всички 264 кметове в страната. Всеки един обаче заслужава признание, защото вие сте тези, които сте близо до хората, знаете техните проблеми и търсите тяхното решение”, отбеляза в словото си изпълнителният директор на Kmeta.bg Боян Томов. “България не е жълтите павета. България сте вие. Най-важната институция в страната е българският кмет и ние трябва да се стремим да я съхраним”, обърна се той към градоначалниците, като подчерта, че мисията на Kmeta.bg е да покаже колко е важна ролята на кметовете за цялостното управление на страната.

Победителите в надпреварата на Kmeta.bg бяха избрани чрез онлайн гласуване на сайта на конкурса – konkurs.kmeta.bg. То стартира на 23 септември и приключи в 00:00 часа на 12 октомври.