Миньорите от „Черно море” прекратиха стачката

Миньорите от „Черно море” прекратиха стачката си. Минути преди 18 часа бе подписан двустранен протокол между ръководството на мината и протестиращите с посредничеството на Конфедерацията на независимите синдикати, според който те трябва да напуснат галерията, в която останаха след приключване на нощната смяна. Това съобщи за Дарик председателят на КНСБ в Бургас Здравко Тошков, цитира КРОСС.
Миньорите прекараха около 20 часа в забоя, под земята. В ранния следобед с ръководството на „Черно море” се разплати един от неговите длъжници – Националната електрическа компания. Тя преведе 500 000 лева, които осигуриха покриване на заплатите за август и 300 лева аванс за месец септември.
Напрежението сред близо 530- те работници назрява от месеци, тъй като техните заплати редовно се бавят. Цялата продукция на мината е предназначена за „Топлофикация Сливен”, но ТЕЦ- ът не се разплаща с доставчика си, заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него. Според изчисления на въгледобивното дружество в момента задължението на НЕК към мината възлиза на 1 400 000 лева.