Подават кандидатурата на Бургас за Културна столица на Европа

На 18 октомври кметът на община Бургас Димитър Николов ще внесе в Министерство на културата документацията във връзка с кандидатурата на града за Културна столица на Европа. В същия ден своите апликационни формуляри се очаква да подадат и градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Шумен и Габрово. В 10.30 часа представителите на градовете-кандидати и министърът на културата д-р Петър Стоянович ще дадат съвместна пресконференция.

Комисия от 13 независими експерти – 6 от България и 7 от други страни-членки на ЕС ще оценяват проектната документация, а през декември ще се проведат срещи с представители на всеки от градовете, в рамките на които те ще имат възможност да защитят кандидатурите си пред журито.

Само един от всички български градове ще бъде удостоен с престижната титла „Европейска културна столица“. За 2019 г. той ще трябва да подготви и предложи целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

Бургас заяви намерението си да кандидатства за Европейска културна столица още през 2008 г. Един от преломните моменти в подготовката на кандидатурата дойде в средата на 2012 г., когато кметовете на 13-те общини от Област Бургас подписаха Меморандум за партньорство, с който заявиха подкрепата си за каузата.

В началото на 2013 г. връзката между Бургас, Созопол, Поморие, Несебър, Приморско, Царево, Малко Търново, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Камено, Средец стана още по-силна с учредяването на Асоциация за развитие на културата на Бургас и Бургаски регион. Постепенно идеята за обединената Бургаска кандидатура запали много хора, които все по-убедено започнаха да вярват, че Бургас може да бъде Културна столица на Европа, и нещо по-важно, започнаха сами да инициират действия в тази посока. През 2012-2013 г. близо 200 културни дейци – творци, представители на независими сдружения, културни институции, организатори на събития дадоха своето „ЗА“ кандидатурата на Бургас, слагайки имената и подписите си след тези на кметовете в Меморандума за партньорство. През последните две години почти нямаше културно събитие в града, което да не мина под знака „Бургас – кандидат за културна столица на Европа“, без значение по чия инициатива се случваше то. Многобройните събития, създадената фейсбук страница, лого, рекламни материали, стотиците публикации в медиите, презентации пред различни аудитории направиха така, че все повече хора да разберат за инициативата „Бургас 2019“, и по-важното – да се запалят за нея. Кулминацията дойде през лятото на тази година с Burgas 2019 Summer Tour – eдно безпрецедентно за България събитие, в което един регион показа на практика, с реални действия, че е обединен, че може да работи заедно и ефективно, когато има обща кауза.