На крачка от ръкопашен бой в парламента

На косъм от ръкопашен бой в пленарната зала се размина днешното заседание. Повод за сблъсъка между депутатите от „Атака” и ГЕРБ бе декларация на опозицията, в която Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви националистите и ДПС за едно и също нещо. В отговор цялата група на „Актака”, начело с лидера й Волен Сидеров, се втурна към блока на ГЕРБ и само бързата намеса на квесторите предотврати по-сериозните последствия, предаде КРОСС.

Цвета Караянчева обвини депутатите от “Атака”, че са “в комбина с комунистите, които преди са рушели църкви, а сега стоят на първият ред в тях”. Изключително засегнат от отправените обвинения магистърът по Богословие от Шуменския университет Волен Сидеров стана от мястото си и тръгна заплашително към колежката си от ГЕРБ. Един от първите, които станаха да я защитят обаче бе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Скандалът бе потушен едва след даването на няколко минутна почивка.

“Политиците, които не спечелиха изборите, но днес управляват, пряко обвиниха ГЕРБ за бюлетините в Костинброд. Без този скандал партията на Сергей Станишев нямаше да има и този втори резултат”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

“Защо ДАНС не използва всичките си средства, за да провери дали бюлетините са годни за употреба? Защото днес главните виновниците за тази акция. Всеки от тях вече е получил свята награда – висок пост, власт и пари. Отговорността на съдебната система е изключителна. Ако не се намерят доказателства, всички, дали изявления в деня преди вота, трябва да бъдат обявени за най-големите лъжци. Пет месеца все още няма доказателства, пряка връзка между намерените бюлетини и извършване на незаконно действие с тях. По-мащабна и безсрамна клеветническа кампания не ни се е случвала. Тя може да бъде осъществена само от хора, които добре познават задкулисието. Днес те консумират ползата от нея”, добави тя.

“Настояваме да се дадат отговори на въпросите: Откъде Мая Манолова е получила информация за печатницата? Кой е съобщил за нередности в печатницата “Мултипринт”? След колко време Манолова е подала сигнала? Кой е отговорен за изтичане на информация от прокуратурата? Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и за появяването й в точно определена медия? Разпитан ли е журналистът Бареков?

Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи партии – БСП, ДПС и „Атака”, да предприемат недопустимото нарушаване на закона в деня на размисъл? Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни инсинуации в бъдеще. Вотът беше съзнателно опорочен. Резултатът го виждаме днес в работата на парламента, във възгласите на хората по улиците, които вече над 100 дни искат оставката на кабинета”, каза Караянчева.

“Трябва да търсим нов икономически модел за България, не виждам това да се говори в залата на Народното събрание, това е разговорът, от който българският народ има нужда”, заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

“Трябва да има рязко развитие на икономиката на България, рязко повишаване на БВП. Ние, патриотите, искаме да направим така, че България да се развива интензивно”, каза още Сидеров и попита: “Кога политическите сили ще дораснат до там да кажат, че имаме нужда от нова икономика?”.

“Аз не виждам политическа сила извън “Атака”, която да казва, че трябва смяна на данъчната система, въвеждане на прогресивен данък и освобождаване на най-бедните слоеве от такси и данъци”, добави той. Начинът ни го показа Виктор Орбан в Унгария, нека да засилваме суверенитета си, подчерта лидерът на “Атака”.

“Сега лидерът на най-голямата парламентарна сила ни предлага да се обединим да решим важни въпроси, сред които забраната за продажба на земя на чужденци. Това е важна тема”, заяви той и попита защо тази тема не е вляза в дневния ред на парламента днес. Нека да вкараме въпросът за земята и да го решим, нека да си защитим страната от опасни пришълци, нека да започнем да работим за доходите и икономиката на България, тогава ще сме оправдали присъствието си в пленарна зала%, призова Сидеров.

А Мая Манолова от БСП се обърна към ГЕРБ: “Яд ви е, че не можахте да пуснете в ход цялата си изборна измама. Подготвените за манипулация 480 000 бюлетини не бяха пуснати в ход”.

“Изявлението на Цвета Караянчева беше по-подходящо за някои от селата на избирателния й район, отколкото за парламента, заяви зам.-председателят на парламента в отговор на изказването на Караянчева от ГЕРБ.

Нека хората си отговорят дали собственикът на печатницата има някакво странно хоби да си печата над необходимия брой бюлетини”, заяви тя. Посланието на Караянчева беше: „Браво, че не ни хванахте”. “Епохата на „Мултипринт” приключи”, подчерта Манолова.

По-рано днес депутатите решиха днес да заседават извънредно във вторник и да обсъждат поредицата данъчни закони, за които не им остана време тази седмица. Намерението на управляващите е до края на годината да има извънредни заседания на парламента – и заради предстоящото приемане на бюджета за 2014 г., и заради внасяните вотове на недоверие към кабинета от ГЕРБ.

Междувременно Бойко Борисов съобщи, че партията му ще изчака с внасянето на следващия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

По-рано тази седмица Борисов обяви, че ГЕРБ готви трети вот, който ще бъде за политиката в областта на културата.