Задържано лице за 13 телефонни измами

В резултат на полицейските действия на служители от сектор «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, служители от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» – Бургас и служители от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас, по отношение телефонната измама за сумата от 12 000 лв., осъществена на 13.10.т.г. спрямо 80 годишна бургазлийка, живееща на ул. «Мара Гидик», която около 16.15 ч. на същата дата получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за «Офицер Андреев» от Пето Районно управление «Полиция» – Бургас, който й заявил, че дъщеря й и зет й катастрофирали и убили дете и за изплащане на кръвнината била необходима сумата от 14 500 лв., е установено че мъжът, дошъл да вземе парите от домашния адрес на пенсионерката е : 61 годишния Г.Т. от Бургас, придвижващ се с л.а. «Опел Вектра», с бургаска регистрация.

Полицейските служители извършили претърсване в дома на Г.Т., като намерили и иззели част от вещите предмет на престъплението – сумата от 2 220 лв. и 300 евро. Намерени и иззети са и мобилните телефони, с които бургазлията се свързвал. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването / разпознаване и следствен експеримент/, предприети спрямо Г.Т., е установено, че за периода от 30.07.т.г. до 13.10.т.г. бургазлията в съучастие с други неустановени до момента лица, извършил общо 13 телефонни измами на територията на Бургас – град. Г.Т. направил пълни самопризнания, като заявил че взетите по телефонните измами пари и ценности от пострадалите, транспортирал с личния си автомобил до с. Струйно и с. Ушинци, обл. Шумен, като за всеки курс взимал сумата между 250 – 350 лв.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на Г.Т. продължава от служители на сектор «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, Първо, Второ, Четвърто и Пето Районни полицейски управления.