Клисарова: 5 – 7 процента повече средства за издръжката на един ученик

В бюджета за следващата година за средно образование се предвиждат между 5 и 7 процента повече средства за издръжката на един ученик в професионално училище и за децата със специални образователни потребности. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, на дискусия със студенти за връзката между бизнеса и висшето образование.

Повече средства в следващия бюджет ще има и за висшето образование, гарантира министърът. То ще бъде съобразено с реализацията на студентите и с пазара на труда. Повече ще има за специалностите педагогика, за природонаучните науки и за инженерните науки.

Клисарова очаква бюджетът за образование през 2014-а година да е по-голям от този за тази година с 0,01 до 0,03 процента от БВП.

Образованието ще бъде приоритет в следващия бюджет, каза още министърът. Ще се отделят повече средства в тези направления и специалности, от които има нужда икономиката и бизнесът, от чиито специалисти ще има ефект като крайна реализация. Повече средства се предвиждат за стипендии за стажанти по отношение на следващия програмен период, каза още министрът на образованието.

Клисарова коментира като възможност и широкоразпространената европейска практика, бизнесът да поръчва на университетите видът на специалистите и професионалните направления, в които се намират нови кадри. Според Клисарова, у нас се усеща липсата на европейската квалификационна рамка, която ще даде възможност на работодателите да са наясно с нивото на компетентност на всеки завършил студент. Министърът подчерта и необходимостта преподавателите да бъдат в тон с времето и на базата на това да се изработват образователните планове, предаде Kross.bg