Липсва яснота за новия размер на детските добавки

Все още няма яснота за новия размер на месечните детски добавки. Това стана ясно след поредното обсъждане на проекта за бюджет 2014-та. Парите за безработица остават както и тази година – 100 милиона лева, но социалният министър Хасан Адемов е категоричен, че сътресения на трудовия пазар няма да има, цитира Kross.bg

Адемов отказа да обясни между какви варианти за повишаване на детските добавки ще се избира, но припомни предизборното обещание на БСП, те да станат 50 лева догодина. Според БНР има и друго предложение – 35 лева за първо дете и 50 за второ при запазване подоходният критерии от 350 лева на човек от семейство. Преди седмица се появи и друг вариант – по 40 лева на дете и доходен критерии от 400 лева на човек от домакинство. Парите за безработица догодина ще са толкова, колкото и през тази – малко над 100 000 000 лв въпреки поисканите от Адемов 140 милиона.

Амбициите понякога се разминават с възможностите, каза министърът, но прогнозира, че сътресения на трудовия пазар догодина няма да има и припомни, че в началото на годината се чакат сто милиона евро от ЕС за борба с младежката безработица. По темата за бежанците Адемов каза, че от 1 000-та, придобили статут, нямат интерес да ползват социалните фондове, което, според него, е знак, че тези хора нямали намерение да се задържат в България.

Проектът на бюджета за догодина ще бъде публикуван в петък на интернет-страницата на Министерството на финансите.