Вие сте тук: Начало » Актуално » Чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи срещу 1 млн. лв. депозит
    Чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи срещу 1 млн. лв. депозит

    Чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи срещу 1 млн. лв. депозит

    Чужденците ще получават разрешение за постоянно пребиваване в България, ако са вложили над 1 000 000 лв. в лицензирана кредитна институция у нас по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от Корнелия Нинова, Атанас Пъдев и Атанас Мерджанов, предаде КРОСС.

    Според ГЕРБ има опасност по този начин да се легализират инвестиции с неясен произход и чужденци да получат статут на постоянно пребиваващи и съответно гражданство.
    Депутатът Красимир Ципов, който беше шеф на вътрешната комисия в предишния парламент, напомни, че тази възможност е била отменена в началото на тази година по искане на ДАНС и Националната разузнавателна служба. Той настоя ръководителите на двете служби да бъдат извикани в парламента и да обяснят пред депутатите какво се е променило за по-малко от година и отпаднали ли са притесненията им, че у нас влизат капитали с неясен произход.
    Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от 5 години, поясниха от БСП. Измененията предвиждат още условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева.

    Горе