Цацаров поиска имунитета на Станишев

Главният прокурор на Република България внесе в 42-то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията – за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, предаде КРОСС.
Досъдебното производство срещу Станишев е образувано на 27.05.2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 04.11.2005 г.-10.09.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК.
От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите, съгласно правилата на ЗЗКИ, ППЗЗКИ и Вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.
Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на лидера на БСП.
Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК.
Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.”