Одрин посреща Димитровден с икона от Несебър

Българският храм в гр.Одрин посрещна днес Димитровден с икона от Несебър. Иконата е дарена от несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Сътрудничеството и съвместните инициативи между българската общност в град Одрин и фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър се превърнаха в традиция през последните години. Честването на Великден с шарени яйца и посрещането на Баба Марта с уникални мартеници от Несебър вече са емблематични празници за Одрин. Фондацията създаде културен мост между Несебър и Одрин с активното участие на млади таланти от Общински детски комплекс Несебър, преподаватели и творци.

Благодарение на активната обществена дейност на българския свещеник в Одрин Александър Чъкърък и неговото семейство, православният български храм в Одрин „Свети Георги” вече е голямо културно средище на българските традиции. Към храма е създадена българска библиотека и изложбена зала с етнографска експозиция.

Семейство Мария и Александър Чъкърък са носители на българския дух в Одрин и са създали атмосфера на приятелство между всички хора там, независимо от етност и религия, отбелязват от фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Фондацията носи името на своя основател Димитър Янков- голям общественик и туристически деятел, дългогодишен председател на Общински съвет Несебър, стожер на местните интереси на Несебър и общината в най-трудните години на прехода. Димитър Янков посвети целия си живот за развитието на община Несебър и българския туризъм. Обявен е посмъртно за Почетен гражданин на гр. Несебър.