До средата на ноември НОИ трябва да реши за коледните добавки

Най-късно до 15 ноември НОИ трябва да вземе решение за коледните добавки за пенсионерите. Това каза в Разград министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Ако искаме коледната добавка да бъде получена през декември, Надзорния съвет на НОИ трябва да има решение най-късно до 15 ноември, добави той. Адемов поясни, че парите за коледните добавки ще вземат от преизпълнението на приходите от държавния бюджет, цитира Агенция Кросс.

Министърът посочи, че е предоставил на финансовото министерство седем вариант за изплащане на коледните добавки.

Ако се дадат добавки, най-вероятно няма да са за всички пенсионери, тъй като няма толкова пари. 50 лева за всеки, означава около 100 милиона лева. Далеч по-реалистичен е вариант за коледна добавка само на пенсионерите с доход до 200 лева.

В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпомагане, какъвто има например в Белгия – т.нар. подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма, добави Адемов.

По думите му, ако социалното подпомагане се ориентира под формата на ваучери за почасово подпомагане ще бъде направена първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за подпомагане.

Министърът посочи, че за първи път след демократичните промени бюджетът на МТСП е най-големия между всички министерства – бюджетът на министерството за 2014 г. минава 1 милиард, като увеличението е в размер на 94 млн. лв.

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са 36,5 процента от общите консолидирани нелихвени разходи за 2014 г., което е повече от една трета от всички разходи на държавата, или 13,4 процента от БВП, отбеляза министър Адемов.