Резултатите от проект „Парчета арт” на програма „Глобални библиотеки – България”

В залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” Бургас на 28.10.2013г. бяха представени резултатите от реализирането на проект „Парчета арт” по ГСФИП на програма „Глобални библиотеки – България”. В рамките на проекта се изготви сайт „Парчета арт”(www.parchetaart.com), насочен към хора с професионални и лични интереси в областта на изкуството, библиотеки, културни и образователни институции.

Отчетените резултати показват, че целите на проекта са постигнати.

За периода 01.07. – 31.10. са дигитализирани и представени в сайта общо 940 документа – картини, пощенски картички, грамофонни плочи, видеоматериали от фондовете на Регионална библиотека Бургас и партньорите от НЧ”Отец Паисий 1896” гр.Созопол, НЧ”Просвета 1888” гр.Поморие и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”.

Колекцията от картини съдържа над 400 дигитални копия на произведения, притежавани от участниците в проекта. Част от творбите са с особен режим на съхранение, за да се запазят оригиналите. Представянето им в платформата дава възможност да бъдат разгледани по всяко време от всяка точка на света

Категорията „Документални филми” включва архивни видеозаписи. За първи път тук може да се видят Христо Фотев и Николай Искъров, които изпълняват свои стихове на литературни четения, посветени на 100-годишнината от създаването на Регионална библиотека „П. К. Яворов” Бургас. Записи на театрални постановки, реализирани от трупите към НЧ „Просвета 1888” Поморие и НЧ „Отец Паисий 1896” представят част от културната дейност на читалищата.

Интерес представляват и документалните филми на Никола Ковачев, Георги Дюлгеров, Христо Димитров-Хиндо и Диян Русев, които са част от фонда на библиотеката и сайтът е още една възможност да стигнат до по-широк кръг потребители

Дигиталната колекция от стари пощенски картички включва над 300 изображения на картички с изгледи от градовете Бургас, Созопол и Поморие от края на 19-ти до 60-те години на 20 век. Всички показани екземпляри са притежание на Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас и са събирани в продължение на повече от 30 години. Между тях са и картички от колекцията на летописеца на Бургас Атанас Христов, специално дарена на библиотеката, както и тази на бургаския колекционер Еленко Жечков. Най-старата картичка е снимка на улица „Фердинандова” в гр. Бургас от 1891 година, за което сочи и датировката на гърба й.

Интересът от страна на потребителите към аудиозаписите на грамофонни плочи, представени в сайта, е голям, поради което е увеличен техният брой, спрямо заложеното количество в проекта.

В процеса на работа, екипът на проекта придоби компетентности за дигитализиране на различен вид документи. Това е предпоставка за предоставяне на нови бъдещи услуги като дигитализиране на семеен архив.

В края на реализирането на проекта е проведена анкета сред 50 потребители на сайт „Парчета арт”. Резултатите показват, че сайтът се ползва с различни цели : учебна, професионална, развлекателна. Потребителите получават лесен достъп до произведения на изкуството и необходимата информация, могат да направят запитване и да получат навременен отговор от разстояние. Част от препоръките за подобряване дейността на сайта са : да се продължи процеса на дигитализация, да бъде публикувана информация за културни събития, както и да бъдат привлечени нови партньори след изтичане на проекта. Екипът на проект „Парчета арт” работи в тази посока. Дигитализацията на документите продължава. Ще бъдат включени и други колекции. Нов партньор е Общинско радио Бургас. Радиото желае да дигитализира и представи своя фонд от грамофонни плочи в електронната платформа. Началото ще бъде поставено в Деня на будителите – 1 ноември – с аудиозаписи с българска народна музика от фонда на радиото.