Бюджетът на Поморие нереалистичен, намаляват туристическата такса

Бюджет – 2014 на община Поморие ще бъде приет до края на каледнарната 2013 г., съобщи кметът Иван Алексиев на традиционната открита оперативка. Амбицията на местната власт е приемането на проекто-бюджета да се превърне като практика в края на всяка година, за да се знае какво харчи общината още от първия ден на новата година.

“Вече имаме яснота колко са реалните приходи на година, защото първата година направихме по-плах бюджет и бяхме обвинени, че умишлено го свиваме. Тази година бяхме направили доста амбициозен бюджет и пак бяхме упрекнати. Само мога да кажа, че се свиваме там, където ни е мястото. В момента имаме изпълнение на 73% или 10 526 000 лв. при бюджетна рамка за собствени приходи – 14.5 млн.лв., което за мен се оказва, че не е реално. Реалната ни рамка за собствени приходи е до 12.5 млн.лв.”, заяви Иван Алексиев.

В разговор с директорите на дирекции е било коментирано и намаляването на туристическата такса. Според официалната справка до 31.10.2013г. общият брой туристи е бил 89 000, а на нощувките – 559000. За същия прериод от време за 2012 г. туристите са били 75000, а нощувките 610000. Парадоксалното в случая е, че уж има ръст на 5% увеличение на туристите през тази година, а в същото време нощувките са намалели.
“Явно туристите не спят”, коментира иронично цифрите  за неплащането на туристическата такса д-р Енева, председател на Общ. съвет.

4.5 млн. лв. предстои да влязат в касата на общината от продажбата на имот в Поморие. Парите още не са внесени, но ето как коментира Алексиев къде ще бъдат насочени:

“В момента общината кандидатства и е одобрена за разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие. Искаме да дадем една цялостна концепция за развитието на града, а не както беше досега на парче. Който дойде след нас да знае какво трябва да се случи. Трябва да се свърже градът с кв. “Св. Георги”, да се развие крайбрежния булевард, трябва да се направят рибарско и яхтено пристанище и т.н., но трябва да има концепция. За това държим този план да го развиваме. От тук нататък, който дойде да знае как ще се развива Поморие, защото града има невероятна перспектива.

На оперативката градоначалникът заяви, че общината внася доклад в отдел “Европейски проекти и програми” по програмата за рибарство и аквакултури за рехабилитация на стария кей.

4 Отзиви

  1. Няма туристическа такса, а туристически данък. Следете промените!

  2. Василка Кусева

    Парадоксалното в случая е, че мнозинството общински съветници, които са гласували за бюджет 2012 г. са проспали факта, че туристическия данък за 2011 г. на база имаш-нямаш – плащаш, не може да просъществува и събрания приход от предходната година не може да служи за база за планиране за следващата година. Що се отнася до рехабилитацията на стария кей, ако не бяха пренебрегнати появилите се дарители на средства, досега ремонтът му щеше да бъде затворена страница."В разговор с директорите на дирекции е било коментирано и намаляването на туристическата такса". Е, това прозрение трябваше да бъде направено преди две години, когато имаше яростна съпротива срещу завишения размер на туристическия данък и от браншовици и от съветници, но кой да ги чуе. А реалната рамка за собствени приходи, без да се надуват отново таксите за административни услуги, не могат да надминат и 10 млн. лв.

  3. Анонимен

    Г-жо Кусева,вече го няма радио Милена в ефира на Поморие та очакваме Вие да възкресите ефирно радио Тива!Гледам,че сайтът Ви http://www.pomorie.biz не се поддържа.Защо?

  4. ОТИВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ БАНИЧКИ И ЦАЦА

    ДО КМЕТА И ПОДРЪЖНИЦИТЕ МУ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ПРОДАВАЙТЕ СИ ВАШИТЕ КЪЩИ И ИМОТИ А НЕ ОБЩИНСКИТЕ. ОМРЪЗНА НИ ОТ ВАШИТЕ ДАЛАВЕРИ И СХЕМИ