ЦРУ закова Бисеров

ЦРУ закова Христо Бисеров. Това съобщиха за “Стандарт” източници от МВР, след като стана ясно, че сигналът за финансовите престъпления на бившия вече депутат от ДПС е постъпил в ДАНС от чужда спецслужба. $400 000 транш от швейцарска сметка на Бисеров към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на агентите. След втори транш от 50 000 долара те уведомили колегите си в българското ФБР.

Разследване за пране на пари и данъчни престъпления започна срещу вече бившия депутат от ДПС. Часове след като бе освободен от парламента, той стана клиент на прокуратурата. Държавното обвинение образува срещу него и доведения му син Ивайло Главинков досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. Бисеров се разследва и за документно престъпление, тъй като е подал невярна имотна информация пред Сметната палата.

Новината за предстоящото разследване бе анонсирана рано вчера сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров по БНТ. Той съобщи, че е получил сигнал от ДАНС за евентуални престъпления. По-късно прокуратурата пусна и официално съобщение за данните от родното ФБР. Новината обиколи държавата за минути. Тя стана най-обсъжданата в парламента, тъй като от неделя депутатите си задават само един въпрос: защо Бисеров се отказа от политиката. Народни избраници от всички цветове лансираха всевъзможни версии. Самите депесари от няколко дни очакваха около персоната на Бисеров да избухне скандал, но нямаха идея от какво естество ще е – само така можеха да си обяснят неочакваното му излизане от парламента. В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката. След три дни неизвестност гръмна новината от прокуратурата. Това даде повод на депутати да коментират, че Бисеров е бил накаран да се оттегли, за да се запази доброто име на партията и на институцията Народно събрание, чийто зам.-шеф бе до вчера. Според опозицията излизането му от ДПС е доказателство, че обвиненията срещу него за престъпления не са безпочвени. Според неофициална информация Бисеров е бил закован от чужда спецслужба, която пратила сигнал до ДАНС. Ставало дума за превод през пролетта на 400 000 щатски долара от сметка на Бисеров в Швейцария до сметка на доведения му син Ивайло Главинков в Македония. Именно трансферът на голяма сума до балканска държава извън ЕС събудил интереса на чуждата служба. Източници от МВР твърдят, че засичането на трансфера е направено от ЦРУ. Според данните последвал и втори трансфер от 50 000 долара.

Неофициално се говори и за други парични преводи за периода 2000-2003 г., 2006-2008 г., когато на власт бе Тройната коалиция, а Бисеров бе водещ депутат от ДПС. От прокуратурата не навлизат в подробности за трансферите, като се позовават на тайната на класифицираната информация. Обвинителите само съобщиха, че става дума за парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска държава. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнала от шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Веднага го изпратил по компетентност на Софийска градска прокуратура, която с постановление от вчера е образувала досъдебното производство. От обвинението обясниха за “Стандарт”, че е разпоредена пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков. В хода на проверката ще се разкрие изцяло данъчната и банковата тайна на двамата и свързаните с тях дружества. “Предстои да бъдат пратени съдебни поръчки до властите на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях”, обясниха от прокуратурата. Тепърва ще разследва произходът на парите.

Запитан не се ли притеснява, че ДАНС го информира, след като Бисеров подаде оставка и така прокуратурата трябва да отговори на въпроса защо го прави, като я вкарват в политическа игра, Цацаров отговори: “Ако ДАНС ме беше информирала по-рано и ако се окажеше, че има данни за престъпление, щях да поискам имунитета на Христо Бисеров. В каква игра да ме вкарат. Аз си върша работата”.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев отказа коментар дали в службата има изтичане на информация, след като Бисеров подаде оставка, преди прокуратурата да поиска имунитета му. На въпрос дали ще има проверка в агенцията, Писанчев отговори: “А има ли въобще теч на информация? Дайте да видим има ли точно теч и ако има – ще направим проверка”, пише “Стандарт”, цитиран от Агенция Кросс.