Вие сте тук: Начало » Актуално » Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране

    Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране

    Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта за пенсиониране ще бъде замразена, съобщава БТВ. Преустановява се едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за получаване на пенсия.

    Така от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

    Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

    Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. Според управляващите замразяването ще намали негативния ефект, който предишните пенсионни реформи са имали, тъй като са засягали предимно едни и същи поколения. Ускоряването” на “пенсионната реформа” в края на 2011 г. чрез едновременното увеличаване на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, ограничиха значително достъпа до пенсионната система, казва се в доклад за промените.

    От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези мерки ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

    „Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

    Замразяването на пенсионната възраст не е решение. Започнатата реформа трябва да се доведе до край, защото тя би спестила на държавата 46 млн. лв., коментираха преди дни от Института за пазарна икономика.

     

    Горе