АМ „Черно море” започва най-рано след две години

desislava terzieva

Черноморският автомагистрален пръстен ще спомогне за разширяване на трансграничното и регионалното сътрудничество в Черноморската зона, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на национална конференция „Черноморският автомагистрален пръстен – предизвикателства и перспективи”, която се провежда в Бургас.
Изграждането на АМ „Черно море”, между Варна и Бургас, ще осигури не само нова скоростна транспортна връзка между магистралите „Хемус” и „Тракия”, но ще подобри обслужването на крайбрежието, като ще изведе транзитния трафик по-далеч от чувствителната крайбрежна територия, курортните селища и комплекси по брега, подчерта в своето изказване министър Терзиева.
Имаме завършени предпроектни проучвания за АМ „Черно море”, където са разгледани няколко варианта на трасе, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг за медиите. Проучванията сме предоставили на инвеститори, които са проявили интерес към изграждане на магистралата. Не е тайна, че китайски инвеститори проявяват интерес. Целта ни е при едно евентуално публично-частно партньорство бюджетът да е натоварен минимално, каза министърът.
Оттук нататък очакваме да проведем разговори с китайските инвеститори и да видим дали ще има финансов интерес от тяхна страна да започнат този проект, допълни Терзиева.
Магистралата може да започне да се строи най-рано след 2 години. Не знаем точно колко ще струва още, защото тепърва ще се изработва идейният проект, уточни министърът.