Депутати от ГЕРБ обсъдиха създаването на регистър на автосервизите

Създаване на официален регистър на автосервизите в България, с който те ще отговарят на всички условия за извършване на качествени ремонти. Това бе един от основните акценти по време на кръгла маса, която се проведе днес в Бургас. Тя бе организирана по инициатива на народните представители от ПП ГЕРБ Иван Вълков и Ивайло Московски, Националната асоциация на сервизите, извършващи Авторепаратура, Съюзът на автосервизите в София. В срещата се включиха представители от сектора  на регионално ниво. На дебата присъстваше и Мария Димитрова, председател на фондация „Безопасни улици за Валя”.

„Преди година в качеството ми на министър започнахме инициатива, провокирана от страната на бранша, свързана с регламентиране на дейността на автосервизите у нас. Това е тема, за която дълго време се търси решение в общественото пространство заради редица предпоставки. С провеждането на тази среща с представители на различни организации искаме да намерим решение на проблемите в този бранш, без обаче да пречим на работата му. Към днешна дата дейността на автосервизите се регламентира от Търговския закон и се проверява от НАП. Според нас и голяма част от бранша и потребителите, контролът върху тази дейност трябва да бъде по-специализиран, с ясни критерии и гаранции. По този начин ще се намалят и инцидентите по пътищата”, коментира Ивайло Московски.

„Повече от година и половина водим диалог от Комисията по транспорт в 41-ото НС, в Министерството на транспорта с различните транспортни браншови организации. Има сериозни предложения в тази област, оформени като промени в Закона за движение по пътищата, които заедно с колегата ми Ивайло Московски сме готови да внесем в парламента. Преди това обаче искаме да проведем публични обсъждания, за да чуем мнения и предложения. По този начин ще оформим цялостната стратегия на тези промени в няколко направления, като сред най-важните е безопасността на движение по пътищата”, коментира депутатът Иван Вълков, който бе председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщение в 41-ото НС. Той сподели, че България е поела ангажимент към ООН и ЕК до 2020 г. жертвите на пътя да се намалят с 50%.

„Смятам, че с темповете до настоящия момент, е възможно. Един от най-важните компоненти за това са точно сервизните дейности по автомобилите. Мерки в законодателството трябва да бъдат предприети в тази сфера и по отношение на екологията”, заяви бургаският депутат от ГЕРБ.

Участниците в работната среща се обединиха около идеята, че трябва ясно да бъде регламентирана дейността на сервизите в страната, продажбата на резервни части и износа им. По този начин ще се гарантира техническото състояние на автомобилите. Те обсъдиха още възможностите за квалификация и условията на работещите в сервизи.

 

Срещите по темата ще продължат в още 4 града – Пловдив, Варна, Русе и София.

Според данни на Европейската комисия от март т.г. по брой загинали от катастрофи на милион души, страната ни е в челната шестица за 2012 г. с черна статистика от 600 човека починали при пътно-транспортни произшествия. Това е четвърти резултат в рамките на Европейския съюз като печалната класация се води от Латвия, следвана от Гърция, Литва и България.

По данни от КАТ около една четвърт от пътно-транспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Това е резултат от некачествени ремонти и използване на лоши резервни части. Липсата сега на какъвто и да било регламент за сервизната дейност у нас, на вноса и продажбата на резервни части извън всякакви стандарти, води до некачествени ремонти и нарастваща опасност за всички на пътя. Страната ни е поела ангажимент пред Европейската комисия Един от начини за повишаване на безопасността на движение и запазване на интереса на потребителите на автосервизните услуги са регистрационен режим на сервизите, които трябва да бъде уреден чрез новия Закон за движение по пътищата.