Имамов седна на зам.-председателското място в парламента

Студенти окупираха сградата на Народното събрание с викове “Оставка”, свирки и вувузели.

При засилено полицейско присъствие и жандармерия, както и на специални части, депутатите започнаха работния си ден. Парламентът събра кворум от 133-ма депутати, въпреки че ПГ на ГЕРБ не се регистрира, и избраха Алиосман Имамов за заместник-председател на Народното събрание на мястото на напусналия Христо Бисеров. „За” гласуваха 114 народни представители, „против” – 103, 6 се въздържаха.

Отхвърлено беше предложението на ГЕРБ цялото заседание да се излъчва по националните радио и телевизия, както и искането на партия “Атака” – точка първа да се предава пряко.

Вчера Бюнямин Хасан влезе в парламента като депутат на овакантеното мястото на банките на ДПС.

Всички парламентарни групи излязоха с декларации относно ситуацията с бежанците и проявите на насилие в последните дни.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви срещу всички прояви на етнорелигиозна нетърпимост като добави, че за пореден път ДПС осъжда проявите на насилие, независимо от какъв етнос е жертвата. Местан призова всички парламентарни групи да се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост в страната:

От името на парламентарната група на ДПС осъждаме проявите на насилие, независимо дали жертвата се казва Метин или Вики. Призоваваме всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на проявите на насилие и да призоват своите членове и симпатизанти се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров заяви, че е против вандализма и нападенията над когото и да е било, но “Атака” заявява, че не иска да се увеличава вълната от пришълци у нас. Сидеров добави, че българите са силно уплашени от притока на нелегални имигранти у нас:

Това не е нормално! Това означава, че в България власт реално сега в момента не се упражнява. След като може безпрепятствено пред погледа на полицията да се вандалства, да се чупят, да се горят рекламни материали, каквито и да са те и да няма задържани, ние смятаме, че става нещо много тревожно в България.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че кабинетът има ясно изработен план с проблема за бежанците като засилва контрола по границите и преценява кои са рисковите фактори и има конкретни действия:

Правителството на Република България има ясно разработен план по всички въпроси, свързани с бежанската вълна и с наплива на нелегални имигранти, започвайки от засилване на контрола по границите и недопускането на нелегално преминаване, минавайки през организацията и настаняването на бежанците. Преценката на рисковите фактори сред множество хора, организирането на тяхното пребиваване, тяхното здравно състояние и статус.

От ГЕРБ критикуваха начина, по който е започнало днешното пленарно заседание с отказа за неговото пряко предаване. Красимир Велчев заяви, че ГЕРБ все още чакат отговор на много важните въпроси, а именно кой е предупредил висшето ръководство на ДПС за Христо Бисеров, кога ДПС е разбрало за всички тези нередности и знаел ли е вицепремиерът за разработката на ДАНС, ако не е знаел, въпросът кой управлява ДАНС остава актуален.

Предстои народните представители да приемат на първо четене и трите бюджета – на държавното обществено осигуряване, на Националната здравноосигурителна каса и държавния бюджет за 2014 г., съобщава КРОСС