“Аварирал самолет” до минно селище “Черно море”

МБАЛ Бургас участва в учение на Националната система 112. Болницата бе част от институциите, които трябваше да осигурят бърза реакция при съобщение за евентуален инцидент. Тренировъчният повод днес бе сигнал за аварирал самолет до минно селище Черно море, с първоначална информация за пострадали 10 души.

Сигналът в болницата бе получен в 10.30 часа. Малко по-късно в Спешното отделение на болницата пристигнаха петима „пострадали”. За пет минути те бяха сортирани и разпределени според травмите за съответните отделения. За по-бързо разпределение на пациентите бяха използвани т.нар. триажни карти, на които с цветово обозначение е показано състоянието на съответния пациент. Те се използват при масови инциденти в големи болници в целия свят. В тях пациентът е обозначен само с номер, като имената се добавят впоследствие.

Други служби, чиито реакции бяха проследявани днес, бяха екипите на тел.112, линейките на Спешния център, здравната служба на летището, Районната противопожарна служба и др.  Целта на учението бе  да се види за колко време става координацията между службите и за колко време пострадалите се транспортират   до болницата. Цялото учение  продължи не повече от 40 минути.