Вие сте тук: Начало » Toп новини » Отворено писмо до кмета на Община Поморие
    Отворено писмо до кмета на Община Поморие

    Отворено писмо до кмета на Община Поморие

    Граждани от Поморие са изпратили отворено писмо до кмета на общината във връзка със състоянието на уличната мрежа, което публикуваме:

    ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

                                                                                     КОПИЕ ДО ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА

                                                                                      ОБЩИНА ПОМОРИЕ

     О Т В О Р Е Н О  П И С М О

                УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

     

    Като се подписваме под това отворено писмо, искаме да насочим Вашето внимание и усилия върху един наболял проблем, който отдавна занимава гражданите на Поморие.

    Този проблем е свързан с трагичното състояние на първостепенната и второстепенна улична мрежа, което буди недоволства сред хората. Става въпрос за създаваните през годините изкуствени неравности, с цел ограничаване на скоростта на движение по уличната мрежа не само в града ни, но и във всички населени места в рамките на Община Поморие.

    Преди да изразим становището си искаме да уточним следното: ние не сме против изграждането на подобни съоръжения, които имат своя смисъл за безопасността на хората по уличното платно. Проблемът е, че те трябва да отговарят на действащите нормативни документи а именно:

    1. НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, Обн. – ДВ, бр. 56 от 24.07.2012 г., в сила от 24.07.2012 г., издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на вътрешните работи

    2. НАРЕДБА № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, с редакция към ДВ бр.13 от 10.02.2001 г.

    3. НАРЕДБА № 1 от 17 .01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, Обн. – ДВ, бр. 13 от 10.02.2001 г.; Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

    Целта на влязлата в сила на 24.07.2012 г., НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане, или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение, както и техническите изисквания към тях (чл. 1, ал. 1, т. 1 и 2), е да съблюдава не само безопасността на пешеходците и колоездачите, но и правото на собственост на водачите на МПС.

    В & 3, ал. 2 от ПЗР наредбата е предоставила на администрацията, управляваща пътя ,или на собственика на пътя гратисен период от една година от влизането и в сила (т.е. до 24.07.2013 г., който срок мина)изкуствените неравности да бъдат приведени в съответствие с нея, в противен случай да бъдат отстранени, като същата наредба в своите четири приложения задава видовете изкуствени неравности и техните параметри. Видно от тези приложения на територията на община Поморие не съществуват изградени изкуствени неравности съобразно изискванията на наредбата.

    Всички сме наясно с финансовите проблеми в цялата държава, и целта ни в това писмо не е да вкарваме община Поморие в излишни разходи. В същото време като изрядни данъкоплатци имаме правото да пътуваме без да се изнервяме, повреждайки колите си.

    Напомняме Ви и за друг фактор – времето прекарано в уличните задръствания, което освен това се изразява и в пари. Сега съществуващите изкуствени неравности ни принуждават да спираме с колите си до 0 км./ч, за да ги преминаваме, което покачва разхода на гориво в пъти повече.

    Паричните разходи извършени от нас не са единствените. Да не забравяме за  изнервените шофьори на пътя/ допълнителна предпоставка за ПТП/, честите ремонти и разходи по колите,загубеното време, докато автомобилите са на ремонт. Допълнително искаме да подчертаем лощото впечатление,което оставят изкуствените неравности върху гостите на града,особено в активния туристически сезон.Много от тях може би няма да се върнат пак в  Поморие, което не е добре за икономиката на града.

     

    Настояваме институциите, изпълнявайки правомощията дадени им от закона, да намерят адекватно решение и в най кратки срокове да се извършат корекции на всички създадени изкуствени неравности, като препоръчваме да се започне най-напред от неасфалтовите съоръжения– на пешеходната пътека пред Пансионата, на пешеходната пътека пред червения блок, пред детската градина на ул. „Солна“, пред магазин Пени, пред училището в квартал „Св. Георги“, а в последствие и всички останали, но и в другите населени места на територията на общината.

     

    Освен, че сме шофьори, ние сме и пешеходци. Затова настояваме на основание чл. 11, ал. 2 от НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г на МРРБ, да се извърши допълнително интензивно осветяване на всички пешеходни пътеки, което да бъде извършено двустранно насочено и с по-голям интензитет, в сравнение на това на пътя. Това ще осигури по–голяма ефективност за предотвратяване на инциденти с пешеходци.

     

    Поставените въпроси са в изключителната компетентност на местната администрация на община Поморие  и се надяваме, че те ще бъдат решени бързо и в интерес на хората от общината и нейните гости.

     

    Това отворено писмо е придружено с подписи на граждани и гости на града.

    46 коментара

    1. Хвала!
     Отдавна трябваше да се отвори темата.Колата ми гори 12 л.на 100 км.с тия тъпи бабуни.

     • Премахването на новите съоръжения за лична сметка на кмета и подчинените ли ще е???

    2. A kade moje da se podpishat i drugi grajdani na tova otvoreno pismo?

     • писмото с подписката мина много на бързо и между другото се събраха десетина страници.
      ще последва второ отворено писмо, което ще е свързано точно с проблема "еднопосочни улици" в целия град, с цел премахване на пътните знаци и осигуряване на предимството на дясностоящия.

    3. Абсолютно съм съгласен с писмото. Време е общината да се вземе в ръце и да приведе тези изкуствени неравности спрямо наредбата.

     • ако за кратко време изкуствените неравности не бъдат отстранени, ще последва ЖАЛБА ДО ДНСК за незаконно строителство

    4. Браво!!! Крайно време е да се разгледа и този въпрос.Откога в град Бургас премахнаха всички тези легнали полицай от гумен тип и ги замениха с вдигнати пешеходни пътеки,крайно време е и в Поморие да се случи това.Дано радиомилена да публикува и отговора на пистомо от страна на община Помори и общински съвет при град Поморие.

    5. Валентин

     Поздравления за писмото, присъденивям се "ЗА" по повод написаното от вас.Отдавна беше време някой да повгине този проблем-дано се вземат бързи и адекватни мерки от общината, за да се реши. Правите ли подписка някъде?

    6. В & 3, ал. 2 от ПЗР наредбата е предоставила на администрацията, управляваща пътя ,или на собственика на пътя гратисен период от една година от влизането и в сила (т.е. до 24.07.2013 г., който срок мина)изкуствените неравности да бъдат приведени в съответствие с нея, в противен случай да бъдат отстранени, като същата наредба в своите четири приложения задава видовете изкуствени неравности и техните параметри.

    7. Разход Поморие-Бургас-Поморие: 2,1 литра
     Разход Стар град – Нов град – Стар град: 0,6 литра

     Четете ли, експертите от общината???

     • Какви са тия разходи бе човек ти да не караш мини скутерче ?

      • Реален разход на сравнително нов дизелов автомобил в топлите сезони.

    8. Анонимен

     Кметът да качи и велоалеята на тротоара и да отпущи движението по ул. "Княз Борис Първи",че да не му се смеят не само гражданите на Поморие,а и гостите на града!

    9. И с подписи и без подписи скоро няма да стане. Първо ще копаят за канализацията и чаааааааак тогава като асфалтират може да помислят, сега мислят от къде да вземат парички. Изхарчиха ги за 2 години напред

    10. Николай

     Друг проблем е и безразборното спиране върху пешеходните пътеки и в близост до тях.

    11. I da pishem i da ne pishem,nqma koi da 4ete ili da ni 4ue!!!

     • анонимен

      Как да няма, кметът редовно чете какво пише тук. Освен това ти лично му пълниш главата

    12. Помориец

     ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ! ЗАТВОРИНИТЕ УЛИЦИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА МПС В ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПОСОКА СА СЪЩО Е МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ПОМОРИЕ ! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ЗА ЗАТВОРЕНИЯТ ЯВОРОВ В ПОСОКА ХОТЕЛ ПОМОРИЕ КЪМ РЕХАБИЛИТАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР , ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ ЧОВЕК ОТ ГРАДА ТРЯБВА ДА ОБИКАЛЯ ЦЯЛО ПОМОРИЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ БАБУНИ , СТОПОВЕ, И ТН. ВМЕСТО ДА МИНЕ НАПРЯКО И БЪРЗО ПРЕЗ ЯВОРОВ, НЕ САМО ТАМ НО МНОГО ОЩЕ ЗНАЦИ ИМА ПОСТАВЕНИ КОИТО СА НЕ НА МЯСТО И ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНЯТ ИЛИ ПРЕМАХНАТ ИЗЦЯЛО ЗА ВРЕМЕТО КОГАТО НЕ Е ЛЕТЕН СЕЗОН. ТЕЗИ ЗНАЦИ И РЕСТРИКЦИИ ПРЕЧАТ НА МНОГО ХОРА ОСОБЕННО ЗАПУШЕНИЯТ ЯВОРОВ В ПОСОКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ГРАДА !

    13. Гошо от Почивка

     Явовор е единствения легален начин след 18 часа да влезеш в Стария град. Файтоните, каруците, рикшите и другите ароматни ППС-та няма място там.

     • задали ли сте си въпроса, как живеят хората от стария град? за разстояние от 100 м., което трябва да изминат с колата заобикалят по кривите улици по 2100 м. отделен е въпроса, че и транспортната им схема е НЕЗАКОННА, защото не отговаря на критериите за икономичност – основен принцип в административното производство – чл. 6 ал. 4 АПК, чл. 4 ал. 3 АПК. всеки който счупи колата ще ги осъди, защото неравностите от месец юли тази година са незаконни – всичките до една, и то не само в Поморие, но и в цялата община.

    14. Всички се оплаквате от неудобството за движение а в същото време не се замисляте,че колата е вредно средство както за пешеходците така и за самата планета.Направиха Ви Велоалея карайте колело.Така хем ще се чувствате здрави а и няма да вредите на хората на вън!!!

     • каза —- на кмета
      (—- = сина / дъщерята / братовчеда / etc)

     • Ей, гейбер, оная магистрала за къв чеп я строихте тогава?

    15. ПРАВЯ САМО ЧЕНЧ И БУТЕР БАНИЧКИ,(ПИЦИ) И ЛИЖА НА ДЕЧО ГЪЗЪ- ЗА ДРУГО НЕ СТАВАМ

     Некадърниците Кунчо Гайдов и Петър Войнов са виновни за неразбориите в Поморие

    16. Ако не слушате народа. След 2 год. при Златанов

     Взимайте си бабуните и велоалеята. Писна ни от вашите експерименти

    17. Помориец

     Тая велоалея е абсолютна пародия отвсякъде ! Не може ти да вземеш едното платно за движение на МПС и да го направиш велоалея сао и само да кажеш че има такава ! Като искате управниците велоалея направете я като хората, ще разширите тротоарите ще им направите основен ремонт и там ще поставите велоалея където да има място както за пешоходци така и за велосипедисти, ролери, скейтбордове и тн. А не както правите в момента да взимате едното от двете пътни платна за колите и да създавате нервност в шофьорите и предпоставки за ПТП. Тази идея така изпълнена с тази велоалея е пълна простотия и смехория отвсякъде !!! И да оправите знаците по крастовищата и затворините улици да пренаредите, защото ОЧЕВАДНО никой в Поморие не харесва сегашната схема за движение на МПС ! И малко от малко тези дупки по пътя в поморие имаме 2 улици на кръст с 10 дупки на тях, омръзна ми да пропадам ида си чупя колата и да си нарушавам комфорта при каране ! Наистина ако не се вслушвате в това което хората искат ще си носите последствията на изборите !

    18. Асенчо

     за какво да чакаме до изборите- да си носят отговорността сега.,той после проблема от болната отива на здравата глава! Кумчо гайдов нали е транспортен инженер /така поне пише в сайта им/ а вземе да си отвори лекциите и да попрочете някой друг закон и да си свери часовника…

    19. Между другото данъка за МПС-та пак е вдигнат, така че управници ако обичат да заплатят всякакви допълнителни ремотни по велоалея и грешно поставени знаци – ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА.

     Не им давайте картбланш с подобни съвети за промени и преустройства, защото са гнусни и подли същества и ще използват отново вашето недоволство за лично облагодетелстване.

    20. Петката

     Добре го е казал колегата Емил. тук ремонтче, там преустройство.. нечии сметки набъбват

    21. КМЕТА ДА ОТГОВОРИ

     КМЕТЕ ОТГОВОРИ НА ХОРАТ- ПИСНА НИ .ПАК ЛИ ЩЕ СЕ СКРИЕШ ЗАД МАЗНИЯТ ЗАДНИК НА ЛЮБИМАТА ТИ ЮРИСТКА. ГОЛЯМ МЪЖ СЪС ЗАЕШКО СЪРЦЕ-МИШКА.

    22. до КМЕТА ДА ГОВОРИ

     еееееее чакайте бе хора- първо да се върне от протеста!днес нали Боко ги събира да им налива акъл в тиквите,после ще седнат с кунчо и ще измислят отговора-

     • мазна баничка

      Те хубаво ще седнат,но като станат ще са с няколко пачки по тежки…не само те но и тези с които правят далаверите.Помня как пешеходните пътеки бяха боядисани в бяло и червено за празника на града а след два месеца нямаше помен от никаква маркиловка и наново я боядисваха.

    23. КМЕТЕ КЪДЕ СЕ КРИЕШ

     Някой да публикува коментарите на фейсбука на Общината-може да има ефект. Да видим дали стана Кмет или си остана БАНИЧАР

     • Роднина-милиционер

      оставете го човека да помисли-може да е събрал"консултативен съвет" за отговор който да ви се хареса, ще ги нареди роднина-милицонер да кажат по две думи.ЛАПАЧИ

    24. Помориец

     Имам предложение как да се направят пешеходните пътеки в Поморие, защото ми писна да са толкова некачествени че боята след като е нанесена да се изтрива напълно за един сезон. Не изисква чак толкова много финанси но за сигурноста за пешоходци и водачи на МПС която ще осигури този вид пешеходна пътека си заслужава напълно, вместо да се дават пари за ненужни "бабуни" и смешни "велоалеи", Вижте как изглежда една умна пешеходна пътека :

     http://friendsofmontereyblvd.files.wordpress.com/2011/11/lg-sigphotoanim.gif

     http://www.dallasvoice.com/wp-content/uploads/2011/07/crosswalk.jpg

     тя има светлинни сигнали вградени които заппочват да мигат винаги щом има движение по нея , така от далече водачите на МПС по светло и тъмно могат да са предупредени че някой пресича , това е най добрият вариант за сигурност при пешеходна пътека ! Направете най-накрая нещо добро за Поморие вместо само да вдигате данъците !

    25. ДО ТЕЗИ КОИТО НАПИСАХА ОТВОРЕНОТО ПИСМО

     СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ НАПИШЕТЕ НОВО ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ДАНЪЦИТЕ КОЙТО ПЛАЩАМЕ-ЗАЩО СА НАЙ ВИСОКИ ПО ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ И ДАНЪК "МПС" Е ПО ВИСОК ОТ ТОЗИ В СОФИЯ. ДОКОГА ЩЕ НИ ГРАБЯТ

     • Без данъци не може и ако ме питаш те ще се увеличават с темпа на емигриращи сънародници, смъртността, слабата раждаемост, ниските доходи и липсата на работа! Проблема е потресаващ и скъпите ни управляващи и опозиция си мълчат!!!

    26. Анонимен

     Такива светещи пътеки има в София, но проблемът е,че колите минават върху светлинните устройства и се изкъртват и чупят.Сложен е проблемът,но все пак тези полегати легнали полицаи са по-добро решение от бабуните в Бургас на ул. "Булаир" и улицата към Поморие.

     • До г-н Анономен. Това че в София имало такива светещи пътеки и се чупели и се изкъртвали може да е истина но е абсолютна простотия по принцип, защото в една нормална държава Франция да кажем, също има такива светлинни пешоходни пътеки и колите ( тук мога да кажа много по голям трафик ) също минават нон стоп през тези устроиства аз тоакова счупено устройство не съм видял ! Така че като се прави нещо да се прави качествено с качествени материали и да се изпълнява с качество иначе няма смисъл и се получава точно тази простотия за която говори по горе г-н. Анонимен !

    27. ЕДНО НЕЩО НEМОЖЕТЕ КАТО ХОРАТА ДА НАПРАВИТЕ

     Кой МАЛОУМНИК нареди да махнат асфалтовите бабуни-да си подава оставката веднага.

     • Малоумници колкото щеш.Явно и ти си един от тях,щом не си прочел за какво става въпрос.

    28. Анонимен

     На оперативката преди 2 седмици кметът заяви, че Поморие е по-оживен и че Несебър и Созопол са доста замрели градове.Аз бих искал да попитам кмета: Защо след като има развитие в Поморие, магазини затварят врати (напр. Office 1 Superstore) и в Несебър има повече големи вериги магазини от Поморие?Явно населението на Поморие намалява, защото много млади и стари хора напуснаха хубавия си град в търсене на препитание в други градове и дори в чужбина.Ето Коцето прави рубриката "Поморийци зад граница",а колко още знайни и незнайни поморийци са напуснали града си…Несебър има положителен прираст на населението за разлика от Поморие!!!

     • От Несебър съм

      Кмета май отдавна не е ходил в несебър и созопол след като твърди че Поморие е по-оживен град.

    Горе