Ниското качество на ехографските изследвания повишава риска от загуба на бремеността

Грешка, допусната при рутинен ехографски преглед, може да доведе до фатален изход по време на бременността. Средно между 50 и 70 родилки годишно загубват плода си вследствие на неправилно тълкуване на данните при използване на ултразвук. Изводите бяха направени по време на седмия Софийски симпозиум по репродуктивна медицина „Ултразвук в репродуктивната медицина”, организиран на 8 и 9 ноември от Института по репродуктивно здраве и Медицинския комплекс „Д-р Щерев”. Резултатите от срещата ще бъдат предоставени на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, за да бъдат предприети мерки за тяхното преодоляване.

До тревожните цифри се стига заради зачестилото напоследък прилагане на методите на инвазивната диагностика, каквато е амниоцентезата. При нея рискът от загуба на бременността е 1%. Според официалните данни от 2007 година насам у нас се извършват между 5000 и 7000 амниоцентези годишно.

В същото време се забелязва твърде нисък процент (между 50-60%) на диагностицирани бременности със синдром на Даун. В останалите случаи родителите разбират, че детето е с развита аномалия едва след раждането. През последните пет години едва една трета от бременните са се подложили на специализирани пренатални изследвания за установяване на генетични и хромозомни аномалии.

В симпозиума, който се проведе в новооткритата конферентна зала на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, взеха участие над 120 лекари акушер-гинеколози и специалисти по фетална медицина от България и Югоизточна Европа. Събитието бе открито от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. В него взеха участие изтъкнати лекари и клиницисти от Европа, сред които проф. E.A.П. Стеегерс (Университет Еразмус, Холандия), проф. Юрий Владимиров (EBCOG, Англия), д-р Антони Борел (Медицински университет, Барселона, Испания), проф. Йоанис Месинис (Гърция), д-р Ранжит Аколекар (Kings College Hospital, Англия). Участници от българска страна бяха доц. Атанас Щерев, д-р Валентина Мазнейкова, д-р Таня Тимева, д-р Петя Чавеева, д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова.

Сред дискутираните теми бяха превенция и мониторинг на правилното развитие на плода, предродилни оперативни интервенции за отстраняване на малформации и раждане на повече здрави и доносени деца (А. Щерев), оценка на развитието на фетуса чрез методите на иновативната образна диагностика (проф. Ю. Владимиров, проф. Стеегерс), скрининг и поведение при многоплодна бременност (д-р В. Стратиева, д-р П. Чавеева). Специално внимание бе обърнато и на методите за превенция и поведение при пациенти с повтарящи се имплантационни неуспехи и ранни спонтанни аборти (д-р Т. Тимева, д-р А. Борел), както и най-важните маркери за наблюдение на пациенти, преминаващи през ин витро процедура (проф. Й. Месинис).

Чрез пряка видео връзка между конферентната зала и кабинетите по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев” бяха демонстрирани най-съвременните техники и тънкости от ехографския преглед на бременни жени за фетална морфология и фетална ехокардиография (преглед на сърцето).

Делегатите на срещата се обединиха около следните предложения, които ще бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването:

1) Женската консултация да се извършва само от акушер-гинеколози и акушерки вместо от общопрактикуващите лекари;

2) Обособяване на 6 областни центъра в страната със звена по пренатална медицина и диагностика, разполагащи със специалисти по ранен скрининг за вродени аномалии при бременност;

3) Създаване на лаборатории за пренатален скрининг в областните центрове;

4) Интерпретиране на резултатите от проведените изследвания от квалифицирани специалисти в референтен център;

5) Насърчаване на следдипломното обучение по пренатална диагностика и скрининг на вродени заболявания с цел повишаване на квалификацията на лекарите акушер-гинеколози.

Делегатите на симпозиума изразиха своята готовност за участие в работна група съвместно с Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (БАУАГ), която да съдейства за реализирането на представените предложения и мерки. /КРОСС/