Съдови хирурзи спасиха дете с аневризма колкото ябълка

Съдови хирурзи от МБАЛ-Бургас спасиха момиченце  на година и половина с аневризма на ръката колкото ябълка.

Детето е получило разширение на артерията на дясната ръка при взимане на кръв (венепункция) няколко седмици  по-рано в друго лечебно заведение. След като виждат, че в ръката на детето се появява бързо нарастващ пулсиращ отток,  родителите се обръщат за помощ  към Отделението по съдова хирургия, ръководено от д-р Валентин Василев, което е част от Бургаската болница.

Случаят на малката пациентка  е достоен за учебниците по медицина, защото аналогичен не е срещан в страната. Аневризмите не са типични заболявания в ранна възраст  и досега никой не е предполагал, че могат да се причинят от обикновена венепункция.

„Оперирахме детето по спешност поради риска от разкъсване (руптура) на аневризмата, което почти сигурно  би довело  до смърт. Извършихме операцията успешно и възстановихме  артерията на ръката (артерия брахиалис). Сега момиченцето  е в отлично състояние – със запазен крайник и без никакви оплаквания. Аз съм лекар с 30 години практика, но такъв случай не е обсъждан и не е виждан до момента. Това е изключително рядко усложнение”, каза д-р Огнян Матков, който е оперирал детето.

Артерията на момиченцето е била с дебелина около 1,5 милиметра, което е нормално за дете на нейната възраст,  а размерите на аневризмата са впечатляващи –  3 сантиметра в диаметър или колкото малка ябълка.

При операцията, която е продължила час и половина, е използвана микрохирургична техника.  За успешния  изход е помогнал големият опит на лекарите от отделението.