Урок по безопасност на движението

Колоезденето е екологичен и доставящ удоволствие начин за придвижване, който обаче носи и някои рискове. Велосипедистите трябва да знаят, че за тях важат същите закони като за останалите участници в движението. Те трябва да спазват изискванията на Закона за движение по пътищата, както за тяхната безопасност, така и за останалите водачи и пешеходци.

Велосипедистите трябва да се движат със светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, както и да са сигурни, че колелата им са изправни, имат работещ фар и светлоотразители. Важно е да знаят, че могат да се движат само по велоалеите и по пътното платно, а по тротоарите и в пешеходните зони – само при наличие на велосипедни алеи или ленти, означени по съответния начин. Придвижването по тротоарите е забранено, освен ако велосипедистите са деца до 12 годишна възраст.

На тази тема бе посветен открития урок на учениците от VІ и VІІ клас от ОУ „Христо Ботев” – гр. Поморие. Младите велосипедисти първо си припомниха правилата при управляване на двуколесно пътно превозно средство с помощта на инпектор Т.Тодоров от РУП – Поморие. Г-жа Райкова извърши кратък инструктаж на участниците относно правилата за движение на колоната по пътя, спазване на дистанция и недопускане на изпреварване и беше даден старт. Колоната поведе техния преподавател г-н Димов. За гарантиране на безопасността на децата се включи и РУП – Поморие, като две патрулни коли придружаваха колоната велосипедисти.

Велопоходът бе част на кампанията за безопасност на движението в община Поморие. С тази своя инициатива децата искат да напомнят на водачите да бъдат толерантни на пътя, да карат със съобразена скорост и да спазват правилата за движение.

4 Отзиви

  1. Дано са ги научили, че на пешеходна пътека велосипеда се бута, че скоро някой ще намаже гумите с тази велоГЛУПОСТ.

  2. Анонимен

    То по-скоро с тази велоалея се създава опасност за сигурността, а вие за урок по безопасност ми говорите…Автомобили и велосипедисти трябва да се пазят взаимно с тази безумна велоалея в Поморие.

  3. Махнете велоалеята.

  4. Мястото на прословутата велоалея изобщо не е там