Около 1/3 от предприятията в България са собственост на жени или се ръководят от тях

Около 1/3 от предприятията в България са собственост на жени или се ръководят от тях. Ако всяка една от тези фирми наеме по още една жена, с безработицата при дамите ще бъде преодоляна в един идеален случай. Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева по време на откриването на Третия международен форум на женското предприемачество, предаде КРОСС. Според статистически данни, през второто тримесечие на 2013 г. безработицата сред жените в страната е била 11.7%, докато при мъжете тя достига 14%. Безработните жени в България са около 186 000. Анна Янева бе категорична, че правителството ще продължи да работи за осигуряване на нормална бизнес-среда, в която всички да усещат нормални условия за развитие на предприемаческия интерес и талант и трудът получава съответната отплата. Бизнесът е естествената среда за амбициозната жена, заяви зам.-министър Янева. Трябва да насърчаваме младите дами, стъпвайки на опита на предшествениците си, да развива тпредприемаческия си дух.

По нейните думи третият международен форум на женското предприемачество ще улесни създаването на активни и ползотворни бизнес контакти между фирми, управлявани от дами, както у нас, така и в чужбина. По този начин ще се създаде мрежа от контакти, информация, сътрудничество. Жените, които работят заедно, могат да постигнат сполучлив и резултатен синхрон в действията си на национално, европейско и световно ниво.
Популяризирането на женското предприемачество и на активното присъствие на дамите на мениджърски позиции в света на бизнеса е важна мисия, която трябва да вдъхнови още представители на нежния пол да са уверени в способностите си и да израстват в своята професия, подчерта Анна Янева. Проучвания показват, че през последните две десетилетия жените се справят много по-добре във всички аспекти на бизнеса – и като мениджъри, и като собственици на фирми. Те са предприемчиви, гъвкави и решителни, допълни още тя.