Утре управляващи и опозиция си разделят България

Утре управляващи и опозиция си разделят България. БСП организира шествие в подкрепа на кабинета в София, а ГЕРБ – партиен митинг срещу кабинета “Орешарски” в Пловдив.

Красимир Велчев от ГЕРБ сметна за твърде неуместна инициативата на социалистите да организират подобна проява в деняна вечното дерби Левски-ЦСКА. “Може би трябваше да изчакат, да видят какво се прави в Пловдив”, каза той.

Ние не отиваме да мерим поддръжници. Може би те това искат да правят, след като насрочиха в същия час, в същия ден. Както се чуха указанията, които получават, че всеки, който иска да заема държавна дължност, да дойде на митинга на “Орлов мост”. Смешни неща, коментира още депутатът от ГЕРБ.

По информация на депутатите от опозицията ДПС са поискали от свои кметове да осигурят хора за митинга на левицата в почивния ден, съобщава КРОСС.

Цвета Караянчева заяви: “Кметовете на населени места имат разпореждане да намерят по 5 човека, за да могат да ги придвижат към София. Над 200 села има в област Кърджали. Като сметнах по пет човека, това са 1000 човека. БДЖ организират извънредни влакове, които да пътуват от Пловдив и Бургас за София, точно за този митинг. В смесените региони активисти на ДПС обикалят по транспортните фирми и заплашват, че ако транспортна фирма превозва членове на ГЕРБ за митинга в Пловдив, тази фирма за няколко седмици ще бъде унищожена.”

Не сме обсъждали такъв въпрос, ние при нас не сме обсъждали, заяви от своя страна депутатът Янко Янков, а Десислав Чуколов от “Атака” посочи, че всеки има право да организира такива събития като заяви: “Опозицията организира протест в подкрепа на себе си, властта – в подкрепа на себе си – и така. Всеки има право да прави протести, но по закон, а не както в последните месеци се правят протести – без никакво съгласуване, без коменданти, съответно без някой, който да носи отговорност. Явно Борисов и ГЕРБ спират за известно време да подкрепят тези протести в София. Ще оставят тука 200-300 човека от Реформаторския блок с Йоло Денев. Ще се разграничи малко от Реформаторския блок, защото той плаща за тези протести, а пък реформаторите се възползват от тях.”

От парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев призова: “Призоваваме всички български граждани, които желаят автентична парламентарна демокрация, спазване на ред и законност, които искат реална промяна и отърсване от тази омраза и отрова, която бившите управляващи вкараха в българското общество, да дойдат и да заявят своята позиция и своя глас, именно, заставайки зад тези реално национални лозунги.”

И двете шествия – на БСП и ГЕРБ – са в един и същи час – 12.