Отговор на кмета на отвореното писмо от граждани на община Поморие

Относно: Отворено писмо на граждани от Поморие във връзка със състоянието на уличната мрежа и по-точно създаваните през годините изкуствени неравности за ограничаване скоростта на движение в град Поморие и в останалите населени места в общината.

Уважаеми съграждани,

Проблемът, който поставяте във вашето писмо е изключително важен, тъй като се отнася за живота и здравето на всички хора стъпващи на уличното платно или решаващи да го пресекат на определените за това места (пешеходните пътеки).

Не са малко трагичните случаи в други градове на страната, където невинни хора загинаха на пешеходни пътеки, поради невниманието и неспазването на разпоредбите и законите в Република България от страна на водачите на моторни превозни средства. В Закона за движение по пътищата, ясно е регламентирана максималната разрешена скорост в населените места. Ако тази скорост се спазва, ако се спазват разпоредбите на този закон и ако се засили контролът на компетентните органи, в случая служителите на КАТ, то тогава няма да има нужда от изграждането на такива неравности. За жалост обаче, в нашата държава вместо да се вземат адекватни мерки, а именно да се повиши и засили превантивната и контролна дейност на съответните компетентни органи, честа практика е да се измисли един подзаконов нормативен акт, в случая цитираната Наредба и да се вменят функции на общините, включително и финансови, без някой да ги попита имат ли тази възможност или не.

И веднага ще ви дам един конкретен пример: В нашия град има много къщи и кооперации, които са построени и узаконени през годините, но са без външна мазилка т.е не са измазани. Външният им вид дразни голяма част от нашите съграждани и много често ми казват: “Кмете, задължи ги да си ги измажат!”. Следвайки гореописаната логика, аз трябва да внеса в Общински съвет Поморие предложение, с което да задължим вички тези хора, в срок от една година да си измажат къщите, в противен случай, след този срок, къщите им стават незаконни. Без дори да ги попитаме дали имат тази възможност. Това според вас редно ли е? Защото в конкретния случай ситуацията е абсолютно идентична.

Относно поставения проблем, Община Поморие започва отстраняването на изкуствените неравности на територията на гр. Поморие и след това в останалите населени места. През следващата година в рамките на бюджетните средства, заложени в Бюджет 2014, Община Поморие ще започне поетапно изграждане на изкуствени неравности според изискванията на Наредба № РД-02-20-10/25.07.2012 г., като приоритетно ще започне изграждането им пред училищата и детските градини.

Умолявам всички водачи на моторни превозни средства, след демонтирането на изкуствените неравности, да спазват Закона за движение по пътищата и да ограничат скоростта на движение в населените места до максимално разрешената – 50км/ч. Помислете за хората, които искат да се движат, да карат колело, да живеят малко по-нормално в този “луд” свят, за тези хора, които не робуват на скъпите си марки автомобили.

Умолявам служителите на КАТ Поморие да излязат на пътя и да осъществяват необходимия контрол, прилагайки цялата строгост на Закона.

И в заключение бих искал да изкажа своето огорчение, че цялата тази дискусия се води през медиите, тъй като със своите действия ръководството на Община Поморие и аз, като кмет на общината, сме показали, че сме отворени към проблемите на съгражданите си и ги решаваме в режим на оперативност и един нормален диалог.

С уважение,

Иван Алексиев

Кмет на Община Поморие

 

16 Отзиви

  1. Генади

    Кметът е басолютно прав и справедлив в часта където се опасява за безопасното движение на пешоходците и честото превишаване на скороста от страна на водачите на МПС ! Аз също призовавам служителите на КАТ да глобяват в цялата строгост на закона за превишаване на скороста, за неспиране на пешоходна пътека където има пешоходци, за пресичане на червен светофар, не на последно място и за спиране и блокиране на дадена улица, не може ние не сме Амстердам да си позволява някой най-често микробуси за зареждане на търговски обекти да спират където им е угодно на тях и да затрудняват и много пъти да блокират движението по пътя, на такива накратко назовавани от мене " всеки паркира където му падне " да им се правят солени глоби така и общината ще има допълнителни приходи и ще се научат някой " шофьори " как е редно да се паркира !
    Едиственият упрек към кмета който все още остава не решен от надигнатите въпроси и коментари в отвореното писмо е разпределението на пътните знаци, и затворините улици за движение в една или друга посока ! Смело твърдя че те са НЕАДЕКВАТНИ с моментната зимна пътната обстановка в град Поморие и трябва да се огледат всички улици и всички пътни знаци да се види къде трябва да се премахнат, заменят или сложат допълнителни знаци за водачите на МПС.

  2. Анонимен

    А велоалеята няма ли да я оправиш и да я качиш на тротоара?Имахме един свестен път и го развалихте…

  3. Баба Пена

    Здравейте, г-н Алексиев
    Надявам се сте ходили в гр,Бургас и сте забелязали какви са им новите "легнали полицаи".Не са като нашите,които и с 2 км в час да минеш отгоре им може да ти разбият колата,а по европейски стандарти,широки,по които може да се начертае пешеходна пътека,надявам се нашите ще бъдат заменени поне с такива.

    • Задължително като в Бургас новите легнали полицаи – например до хотел Луксор, след стадиона в посока гарата, по Гладстон – такива трявба да са !!!

      Трябва да минеш с по-малко от 20 КМ, но на 2-ра, без да спираш и да включваш първа и мнооооооого по-бързо, по-безопасно и по-щадящо колата!

  4. Негово Величество Зрителя

    Кой ще плати? – Това питам.

    • то е ясно кой... няма да са те я!

      как кой?не се ли сещащ?ние гражданите, на чийто гръб се правят тези тъпотии. Днес слагаме, утре махаме, а догодина наново. И така всичко се върти…всичко се повтаря.Защо не вземат тези "управляващи" да помислят преди да направят някоя от поредните си безумици.Сега като тръгне писмо и за знаците в града..току виж оправили и тях, после нд някой ще му хрумне че тротоарите не са качествени, и тях да преработят- после че бордюрите са високи… и така "шев и кройка" непрекъснато.

  5. Само така

    Браво на Кмета че се вслуша в гласа на хората . Сега намалете данъците и пак ще гласуваме за Вас

  6. Велоалеята на тротоара. Само така ще гласувам аз и по-голямата част мои познати!

  7. Направете онлайн билетна система в сайта на общината. Така няма да говорим чрез медиите.

    • Дори предлагам да я направя абсолютно безплатно ако нямате възможност !!!!!!!

  8. В интерес на истината и на всички, както сам се изразихте по-горе, Вие можете да ги "задължите" и Общинският съвет да го затвърди. Но това е доста дълга тема ….

  9. С БЛАГОДАРНОСТ ЗА АДЕКВАТНАТА РЕАКЦИЯ НА КМЕТА И НА ОБЩИНАТА!!! ПРОБЛЕМА С ПОЛЕГНАЛИТЕ ПОЛИЦАИ ВПИСАН В ОТВОРЕНОТО ПИСМО ВЕЧЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ В ИНТЕРЕС НА ГРАЖДАНИТЕ. БАБУНИТЕ ВЕЧЕ СЕ ПРЕМАХВАТ!

    • днес останах приятно изненадан като видях че ги няма легналите полицаи пред манастира надявам се утре да ги няма останалите гърбици.остава и велоалеята

  10. Костадин

    Благодарност към кмета и неговия екип, от името на живеещите на ул."Морска",бл.№№8,10,12 – за новия тротоар, до оградата на уч.ще "Христо Ботев".Благодарим Ви!

    • за благодаря не работим....

      абе вие луди ли сте? какви благодарности? преди да се прави нещо се мисли, ако не ти стига акъла, ами питай някой дето вече го е правил. Това струва пари- няма безплатен обяд

  11. Светльо

    Евала кмете,сега направо ми е кеф да тръгна за Бургас /или Слънчев бряг/ че досега излизането от стария град до холандското ми отнемаше време колкото стигането до Бургас ! Тия "спящи полицай" направо бяха невероятна идиотщина !