„Поморие: древност и съвремие” и в Аристотеловия университет

Престижното издание „Поморие: древност и съвремие” на бургаския културен център Геопан продължава своя успешен път в големите научни и информационни центрове в Европа. След Ермитажа, Британската библиотека и решението на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” да бъде предложена на всички нейни партньори, поморийската история бе приета с интерес и в Аристотеловия университет в Солун.

Изисканият жест е на директора на Дипломатическия институт при Министерството на външните работи, г-жа Таня Михайлова. Тя избра „Поморие: древност и съвремие” за свой специален подарък на проф. Костас Коцакис – ръководител на авторитетната Школа по история и археология при Факултета по философия в Солун.

Припомняме, че в Северна Гърция, чиято културна столица е Солун, живеят много поморийци. А в дарената книга за първи път обективно се представя един етнически конфликт в старото Анхиало през 1906 г., довел до напускането на влиятелната гръцка общност на града.

По време на посещението на г-жа Михайлова са били обсъдени възможности за сътрудничество и взаимното опознаване, както и неизползвания потенциал за съвместни изследователски и културни проекти.