Черноморска инициатива на Българската академична общност

България бе избрана – на ротационен принцип, за председател на организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Мандатът на страната ни започва в началото на 2014 г. и ще продължи половин година. На 24 – 26 ноември 2013 г. в София ще се проведе авторитетен международен форум, посветен на Балканите и Черноморския регион и начина, по който те се вписват в общата геополитическа ситуация. Съвсем естествено, присъстващите експерти от академичните среди, неправителственият сектор, дипломати и политици ще дискутират значението на региона за трансатлантическата сигурност и взаимодействието с Европейския съюз и други международни организации и регионални инициативи.

Организатори на форума са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с неговия Университетски комплекс по хуманитаристика „Алма матер“ и Глобалният дипломатически форум в Лондон – неправителствена организация на професионалисти в сферата на международните отношения, пряко ангажирана с инициирането на подобни експертни конференции и обучителни семинари за млади дипломати. Партньори в организацията са също Представителството на Европейската комисия в София, Междууниверситетския академичен консорциум за граждански изследвания на сигурността и отбраната (инициатива на СУ и Военна академия), Националният музей на българското изобразително изкуство и черноморската община Приморско.

Форумът ще започне на 24 ноември вечерта със среща на участниците и гостите в залите на НМБИИ по повод откриването на изключително интересната изложба „Европа открива Черно море“. Тя е подготвена от специален екип историци, картографи от бургаския културен център ГЕОПАН и е осъществена с подкрепата на Държавна агенция „Архиви”, черноморската община Приморско и Приморско клуб ЕАД. Изложбата представя – със средствата на съвременната визуална култура и множество снимки, карти, графики и нови артефакти историята на региона и особено на българското черноморско крайбрежие и Странджа, неговата социализация и възможността културното наследство и икономическия потенциал да заработят активно за стабилното устойчиво развитие на страните и хората от Черноморския басейн чрез задълбочаване на трансграничното сътрудничество. Изложбата е избрана да бъде част от международната културна програма по отбелязването на 125 г. от основаването на Софийския университет и популяризира ефективното партньорство между академичните среди, общинските власти, местните предприемачи и неправителствения сектор на нашето динамично развиващо се черноморие. След нейното представяне в столицата, изложбата ще бъде показана в Община Приморско и други черноморски общини, с които най-стария ни университет поддържа активно сътрудничество.

Форумът ще продължи със същинската дискусия на 25 ноември в сградата на Европейската комисия в София (бул. „Г. С. Раковски“ № 124). На него поканените над 100 представители на държавните институции у нас (Народното събрания, Президентството, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и др.), на дипломатическия корпус, на академичните среди и на неправителствения сектор ще имат възможност да обсъдят в официалните изказвания и в по-неофициалните дискусии с присъстващите чуждестранни гости (евродепутати, бивши и настоящи политици от ЕС и региона и учени) бъдещето на сигурността и регионалното сътрудничество на Балканите и в Черноморския регион, ролята на ЕС и другите регионални фактори на сигурността (особено НАТО), финансовата стабилност на световната икономика и проблемите на енергийните и суровинни доставки, влиянието на екологичните фактори и перспективите пред устойчивото развитие, ролята на образованието, академичното сътрудничество и културната дипломация като посредник между правителствата и регионите. Форумът ще приключи на 26 ноември в залите на х. „Хилтън“ с два допълнителни заключителни панели и евентуално приемане на заключителен документ от срещата.

По този повод, доцент Костадин Грозев – научен директор на УКХ “Алма матер” към Софийския университет даде кратък коментар:

Доц. К.Грозев:

„Значимостта на софийския форум е в няколко посоки. Най-напред, подобна експертна среща показва (от политическа, а и от академична гледна точка) растящото значение на Балканите и Черноморския регион в цялостната политика на Европейския съюз като геополитически фактор в глобалната международна среда на ХХІ в. Освен това международната експертна конференция представлява изключително навременна и полезна платформа за събиране на едно място на ключови играчи в регионалната и общоевропейска политика и оттук – за осветляване и информиране на обществеността у нас и по света за големите проблеми и предизвикателства на съвременността като нуждата от човешка и енергийна сигурност, глобалната финансова криза и стремежът към устойчиво развитие и икономически растеж. В допълнение, подобна среща осигурява толкова необходимия на националния политически и научен елит професионален поглед върху ролята на Черноморския регион като източната граница на Европейския съюз и необходимостта от овладяване на потенциала на региона за трансгранично сътрудничество. И накрая, което вероятно е най-важното за организаторите – форумът „ще демонстрира по убедителен начин“, както посочва в обръщението си към участниците ректорът на СУ проф. д.и.н. Иван Илчев „ролята и значението на общоевропейския експертен академичен потенциал в дискутираната проблематика, представен в резултат на ползотворното партньорство между Глобалния дипломатически форум в Лондон и Софийския университет и неговия Университетски комплекс по хуманитаристика „Алма матер““. Това сътрудничество може да се развие през следващите години с бъдещи експертни конференции, семинари, публикации, обучителни семинари за млади дипломати, разработка на съвместни университетски обучителни модули и др. в помощ на черноморските общини.

Подобни форуми са несъмнено полезни за българските черноморски общини, които не могат все още да привлекат заслужаващото внимание на европейското предприемачество върху идеите за своето развитие.”