През юни ще е първото международно състезание на новата модерна спортна площадка на Електрото

„Модерната мултифункционална спортна площадка, която ще замени старите асфалтови игрища в училищния двор на Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” в Бургас ще бъде домакин на международно състезание през юни.“ Това заяви кметът Николов след като символично направи първа копка и даде старт на амбициозния проект, заедно със зам.-кмета по образование Йорданка Ананиева, директора на техникума Коста Папазов и директора на РИО Георги Даутев.

Очаква се строителството на спортната площадка да приключи до април.

„Призовавам всички директори на бургаски училища да са активни, за да стават факт такива проекти“, каза още кметът Николов.

Новата площадка ще може да се ползва, както от всички 1000 ученици на двете училища – ПГЕЕ “Константин Фотинов” и СОУ “Иван Вазов”, които делят една сграда, така и в извънучебно време и през ваканциите от всички останали граждани, които желаят да спортуват.

Многофункционалната спортна площадка ще включва футболно игрище с изкуствена настилка, трибуни за публика, електронно табло за резултати, ново осветление и лекоатлетическа писта за бягане. От двете страни на футболното игрище ще има спортни площадки с фитнес уреди, за стимулиране на спортната активност на деца и младежи в училищна и извънучилищна среда, едната от които ще бъде изцяло пригодена за деца със специални образователни потребности /СОП/ и гръбначни изкривявания. На съседното игрище ще бъдат изградени две комбинирани площадки за волейбол, баскетбол и хандбал с тартанови плочи.

С реновирането на двора на ПГЕЕ “К.Фотинов” и изграждането на модерния закрит спортен копрпус на ПМГ/Френска гимназия ще се реши още един проблем – този с недостатъчната спортна инфраструктура в централната част на града.

„Така жителите от ЦГЧ вече ще имат възможност да спортуват на открито и на закрито близо до дома си”,коментира зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева

Подобряването на образователната и спортна инфраструктура на бургаското учебно заведение ще се реализира в рамките на проекта “Здрав дух в здраво тяло” – 2007CB16IPO008-2011-2-084 по Програмата за Трансгранично сътрудничество с Република Турция. Водеща организация е ПГЕЕ “Константин Фотинов”, а нейни партньори са РИО-Бургас и Дирекция на просветата в Одрин.

Стойността на целия проект е 460 000 евро. От тях 405 000 евро се отпускат на ПГЕЕ за изграждане на спортните площадки