Орешарски: Въвеждаме данъчни облекчения за най-ниските доходи

Правителството възнамерява да предложи схема за данъчно облекчение на най-ниските доходи. Тя предвижда хората на минимална работна заплата да получат наведнъж в началото на 2015 г. удържания им през предходната година данък. Това ще става след подаване на годишна данъчна декларация, която ще е в много по-опростен вид спрямо досегашната. Според предварителните разчети мярката ще благоприятства около 200 000 души и ще лиши бюджета от близо 150 млн. лв. приходи. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски на организираната в Народното събрание дискусия „Борбата с бедността в България”. Идеята вече е обсъдена с икономическите екипи на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, и с двата национално представителни синдиката.

Премиерът коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата, без да се увеличават разходите за бизнеса, и реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане.

Пламен Орешарски припомни, че този подход е бил планиран за втората част от мандата на правителството. За прилагането му сега е повлияло разбирането, че бедността се е разпростряла и върху част от работещите. „Еднократно и рязко увеличение на най-ниските доходи застрашава конкурентоспособността на икономиката и създава вероятност за увеличаване на безработицата”, каза той и коментира, че макар да не решават проблема с бедността, данъчните облекчения го смекчават и очертават контурите на по-справедливо разпределение на средствата в едно солидарно общество.

Министър-председателят отново подчерта, че най-ефективният подход за борба с бедността е създаването на предпоставки за увеличаване на заетостта. „Затова и в центъра на нашата социална политика поставяме възстановяването на икономиката”, посочи той. С уговорката, че усилията на държавата за създаване на заетост не могат да обхванат всички български граждани, премиерът изтъкна, че социалната политика ще бъде с фокус върху най-уязвимите групи, които остават извън преките икономически процеси – пенсионерите, хората с увреждания, децата. Пламен Орешарски посочи, че тази правителствена политика се вижда ясно както в първите стъпки на кабинета, с които бяха поети допълнителни социални ангажименти, така и в бюджета за 2014 г. Средствата, предвидени в него за подкрепа на децата и семействата, са със 76 млн. лв. повече от тази година, за хората в неравностойно положение са с 20 млн. лв. повече, за възрастните – с над 200 млн. лв.