Павел Маринов на първо официално посещение в Къркларели

kalklareli_MarnovПо покана на Областния управител на  област Къркларели Мустафа Яман, Областният управител на Бургас Павел Маринов придружаван от генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол направи своето първо официално посещение в Къркларели. В състава на българската делегация бяха включени и заместник областният управител на област Бургас Юсеин Мехмед, както и главният секретар на Областна администрация Севим Неджатиева.

Павел Маринов и придружаващите го лица бяха посрещнати изключително сърдечно от турските си домакини, сред които бе и председателят на  Търговско-промишлена палата на Къркларели Ерторул Четинташ. Двамата областни управители подробно  обсъдиха състоянието и перспективите на различни аспекти от съвместни дейности  по укрепване на взаимното сътрудничество между двете териториални общности, в контекста на приятелските и добросъседски отношения между нашите две страни. В разговора специално внимание бе отделено на подобряване на транспортните коридори между двете области, както и подобряване на митническото обслужване по границата. Анализиран бе хода на изпълнението на различни общи проекти в областта на трансграничното сътрудничество. Обсъдени бяха нови възможности за още по-ползотворно икономическо партньорство, както между отделни стопански субекти, така и между настоящи и бъдещи инвеститори от двете области.

Павел Маринов прояви специален интерес към реда на юридическо конституиране, инвестиране и цялостно функциониране на изградените в област Къркларели индустриални зони, чрез които държавата подпомага  местния бизнес, ангажиран с изпълнение на амбициозна стопанска програма в областта. Индустриалните зони са особен вид бизнес-инкубатори, които способстват за подобряване на инвестиционния климат в региона, както и за стопанското оживление, все градивни фактори, чрез която до голяма степен в Къркларели е разрешен проблема с разкриване на нови работни места и намаляване равнището на безработица и бедност в областта.

Павел Маринов и придружаващите го лица  посетиха на място и се срещнаха с работодатели, мениджъри и работници от различни предприятия в сферата на металообработващата индустрия, производство на алуминиеви профили и текстилната промишленост разположени в индустриалната зона на Къркларели.