Алексиев предлага най-разумното решение за обходите на Поморие и Ахелой. Вижте тук!

Кметът на община Поморие Иван Алексиев ще предложи на министъра на Регионалното развитие как по-бързо и с по-малко средства да бъде решен проблема с големите задръствания на пътя Поморие – Ахелой. В момента се подготвя писмо, в което ще бъде предложено да отпадне обхода на град Поморие, а сега същестуващата пътна отсечка до Ахелой да стане четирилентова, а в центъра на малкия град да бъде изграден подлез, пресичащ главния път.

Ето какво заяви Иван Алексиев:

В последно време много се спекулира с обходите на Поморие и Ахелой. Аз не виждам тенденция за реализацията на тези обходи. Смятам да напиша едно писмо, подготвям го в момента, до министъра на Регионалното устройство, където да обясня какво реално се случва, т.е. че нищо не се случва и какво е виждането на община Поморие за тези обходи.
За мен лично приоритет е обходът на гр. Ахелой и трябва всички усилия да бъдат насочени в реализирането на този обход. Обходът на Поморие може да почака, даже аз ще предложа нещо друго. Вместо да се губи време в реализирането на обхода на Поморие, защото има отчуждителни процедури, отделно сигурно ще има дела за отчуждаванията и т.н., да разработят един проект за разширяване на сега съществуващия път І-9 така, както стартираха от Сарафово. Да оправят двата вход-изходи на Поморие с кръгови кръстовища, които отговарят на изискванията и стане ли четирилентов пътя до Ахелой мисля, че обход на Поморие не е необходимо.
Първо, ако се наложи някакво отчуждаване ще бъде минимално и като финансови изражения.
Второ, като време много по-бързо ще се проектира това разширение и много по-бързо и с по-малко средства ще се реализира.
Третото, което е много важно и мен лично ме изненада. Ходих на място за да проверя предложението на г-н Михалевски, да се изгради надлез за пешеходците на град Ахелой. Опитах се да се свържа с г-н Михалевски, ама при така създалата се ситуация не можах да се свържа. Ходих на място и огледах. Това с надлеза е несериозно. Ако ще е само да си говорим, че по някакъв начин мислим да решаваме проблемите можем да си говорим много, но реално няма да се реши проблема.
Първо, че е съоръжение, което няма точно къде да се позиционира, няма достатъчно място.
Второ, достъпност на средата, нали се сещате, че трябва и асансьори да се правят и т.н., нещо което много ще оскъпи съоръжението.
Затова ще предложа на министъра на Регионалното развитие един реалистичен проект, който може да бъде реализиран много бързо и за новия сезон, докато се реализира обхода на Ахелой, да решим проблема с пресичане на главния път, изграждане на подлез. Изграждане на подлез, като едната страна е градската градина на град Ахелой, а от другата страна е така наречения площад „Стара планина”, който успяхме с решение на общинския съвет да го разменим и там наистина да е с тенденция да е градски площад. Т.е. от двете страни ние имаме публична общинска собственост, можем да разработим проекта, т.е. пътната агенция да си го разработи, ако трябва ние ще го разработим, но пътната агенция да го финансира, да изградим един подлез и след, което ние да си благоустроим площада. В това има резон, всичко друго обаче, което се говори са просто приказки.

Изявлението на кмета на Поморие е направено по време на откритата оперативка.

 

4 Отзиви

  1. г-н Кмета, голям експерт по пътища го раздава, но има ли си изобщо представа за какво точно става въпрос

    • лелеееее

      съдейки от коментара му-явно няма никава представа

  2. Прости му Господи той толкова знае и разпорежда, като вечната Амбър. До, но НЕ!

  3. Анонимен

    Кметът ще се осъзнае, че трябва час по-скоро да се направят кръгови кръстовища на изходите за Бургас и за Варна и да се поставят светофари, че е ужас и при този тесен път пред холандското селище от само една лента.
    Пътната агенция най-напред да си оправят калпаво изпълненото разширение на пътя Сарафово-Поморие и после да продължават!Асфалтът е под всякаква критика!